Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kadrovska premetaljka

Grbin: ''Anušiću treba dati godišnju nagradu za skidanje gaća", Anušić: "Ja sam timski igrač"

Hrvatski sabor potvrdio je Ivana Anušića za novog ministra obrane, nakon što je u subotu te dužnosti razriješen Mario Banožić zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je poginula jedna osoba. Uoči glasanja došlo je do burne rasprave, a novi ministar u izjavi za medije na pojedinačne prozivke nije želio odgovarati.

Da bi bio potvrđen za novog ministra, Ivan Anušić (50) trebao je dobiti glasove 76 zastupnika, a dobio ih je 77 od 15i zastupnika, te je nakon što je izglasan položio prisegu. Protiv je glasovalo 55 zastupnika, suzdržanih nije bilo.

Uoči samog glasanja zaredali su zahtjevi za stanku i niz primjedbi na račun Anušića. On u izjavi za medije nakon što je potvrđen za ministra nije želio komentirati pojedine prozivke na svoj račun, već je rekao da iza njega stoje njegova dosadašnja postignuća.

"Drugi vas pokušavaju vrijeđati, treći omalovažiti. Žao mi je što smo na toj razini politike u Hrvatske. Jasno mi je kako je teško sjediti u Saboru i slušati stvari koje su poražavajuće. Netko tko to sluša u Osijeku osjeća susramlje. O Peđi Grbinu neću ništa govoriti , on je sve rekao", kazao je Anušić.

"Spreman sam preuzeti dužnosti i nakon ovoga idemo na preuzimanje dužnosti", rekao je novi ministar i dodao: "Moj je životopis poznat, a oni neka pokažu svoj i što su napravili u životu i koliko izbornih pobjeda imaju."

O gaćama, muževima i štiklama

Prije samog glasanja o Anušiću za stanku se prvi javio predsjednik SDP-a Peđa Grbin: "Premijer je rekao da je ova kriza riješena, ali onda jučer imamo informacije da se u slučaju Banožića radi o zataškavanju. Imamo situaciju koja u potpunost dovodi u pitanje funkcioniranje države.''

Istaknuo je da je ovo već tko zna koji ministar koji odlazi iz Plenkovićeve Vlade, zbog nečega što je napravio, a što nije u skladu s pravnim poretkom ove zemlje: "Čovjek se mora zapitati kako funkcioniraju ti Plenkovićevi filteri kojima se hvali."

"Nadajmo se da u slučaju Anušića nećemo za par mjeseci o njemu čitati što i o njegovim prethodnicima. Njemu moramo dati godišnju nagradu za skidanje gaća jer način na koji se on poklonio kako bi promijenio mišljenje o kriminalu u HEP-u je čak i za hrvatske pojmove spektakularan. Do jučer je predsjednik Uprave HEP-a zbog svojih marifetluka morao otići, a jučer za jednu poziciju sve je objašnjeno i prihvaćeno. Anušiću, čestitam Vam", poručio je Grbin.

"Vi padate sve dublje i dublje", kazao je Grbinu predsjednik Sabora Gordan Jandroković, a oglasio se potom HDZ-ov Josip Đakić: "Grbin vrijeđa sve zastupnike, njegove gaće su najprljavije u Saboru, može ih staviti na štrik koji je najavio umirovljenicima i može se sramiti jer do danas nije vratio 50.000 kuna koje je bespravno uzeo."

''Jedna žena je bila veća ministrica nego svi ti vaši muškarčine, nisu joj ni do štikle''

"Anušić je jučer rekao da žena ne može braniti zemlju i da pred kamerama ne misli govoriti istinu", kazala je Katarina Peović iz Radničke fronte, a i njoj je replicirao Đakić: "Da je vaš bivši muž koristio borilačke vještine kao obranu od vas, sigurno ne bi prošao kako je prošao."

''Zgrožen sam vašim nereagiranjem na to što je rekao Đakić", poručio je SDP-ov Arsen Bauk Jandrokoviću, na što je predsjednik Sabora odgovorio da je HDZ-ovom zastupniku dao opomenu.

“Ova rasprava nema smisla i nije povezana s izborom ministra obrane. Prepucavate se oko pete tema koja nema meritum”, poručio je Jandroković, koji je podijelio nekoliko opomena, a u jednom trenutku je pitao i želi li netko doći sjesti na njegovo mjesto.

HDZ-ov Goran Ivanović pitao je Peović iz kojeg konteksta je izvukla da je budući ministar rekao da ima nešto protiv žena: "On je ispao veliki džentlmen i muškarac i rekao je da bi prije svake žene otišao u rat kako bi spasio nju."

Nakon niza vulgarnih i seksističkih primjedbi javio se Domagoj Hajduković iz Socijaldemokrata i kazao kako nije očekivao da u pet minuta može čuti toliko seksizma i primitivizma: "Jedna žena, Željka Antunović, je bila veća ministrica nego svi ti vaši muškarčine, nisu joj ni do štikle."

"Prva je sa seksizmom krenula Peović", ustvrdila je HDZ-ova Marija Jelkovac, a Peović je na to poručila kako s tezama da je žena sama kriva za napad na nju treba napokon prestati, pogotovo u Hrvatskom saboru.

Dalija Orešković je rekla da je s dan ranije održane sjednice Odbora za obranu na kojoj je saslušan Anušić poslana poruka svim mladima da svoje znanje i stručnost koje steknu tijekom školovanja upotrijebe u nekim drugim državama svijeta: "Imamo smjenu ministara nakon frontalnog sudara dvije Hrvatske - jednu predstavlja čovjek koji je bahat, ohol i kvaran, a druga je ona radišna koja gine na putu do posla."

Pročitajte i ovo APEC Samit Nesigurna vremena Njihov sukob izazvao bi potpuni kolaps, može li rješenje biti izravna telefonska linija? Već sad sve bi se moglo urušiti zbog jedne rečenice

Budući ministar obrane i potpredsjednik Vlade čovjek je velikog političkog iskustva, bio je načelnik Općine Antunovac i župan Osječko-baranjske županije, biran je u Hrvatski sabor, gdje je bio predsjednik Odbora za ratne veterane i član Odbora za obranu.

Hrvatski je branitelj, dragovoljac Domovinskog rata, borio se na brojnim ratištima, sudjelovao u akcijama Maslenica i Bljesak, nositelj je Spomenice Domovinskog rata.

Prije glasanja u Saboru, Anušić je saslušan i dobio je potporu resornog Odbora za obranu, na kojem je kao svoje prioritete istaknuo završetak obalnih ophodnih brodova i povratak vojske u Beli Manastir.

Najavio je i veća izdvajanja za resor obrane, s obzirom na to da se Hrvatska spustila ispod granice ulaganja od dva posto BDP-a, na kojoj inzistira NATO savez.

Pročitajte i ovo Aleksandra Skochilenko Brutalna kazna Zamijenila ceduljice s cijenama u dućanu, sad joj prijeti osam godina zatvora

Anušić je ponovio da će nastaviti s onim što je započeto, a to je isporuka Rafalea, završetak isporuke Black Hawka i oklopnjaka tipa Patrije. ''Nastavit ćemo odlučnu suradnju s našim strateškim partnerima i rješavati probleme koji se nisu stigli riješiti. Prvenstveno tu mislim na četiri broda Hrvatske ratne mornarice i vraćanje Hrvatske vojske u Beli manastir. Nacrt proračuna je donesen i ići će iduće godinu, povećan je u odnosu na prošlu godinu 11 posto, na 1,11 milijardi eura."

Upitan o povratku na mjesto župana rekao je da će biti pametniji nakon parlamentarnih izbora i da nije iznenađen da ga je Plenković izabrao za ministra. “Rekao je da bih ja bio najbolji čovjek na tom mjestu i ja sam se složio s tim. Ja nisam solo igrač, ja sam timski igrač i igrač stranke. Mnogi su me pitali što mi to treba, ali ako ste član neke stranke koja je bila uz vas, a njoj je potrebno osvježenje, ja nisam imao drugog izbora. Drugi razlog mi je ogromna čast da budem na tom mjestu."

Kazao je i da se ne smatra protutežom Ivanu Penavi: "Interesantno je da je on u Vukovaru, a to je nekih 20-ak kilometara."

Pročitajte i ovo Automobil Marija Banožića nakon nesreće Nije imao ateste Kako je Banožićev "ojačani" terenac prošao tehnički? "Automobil bi na pregled uvijek bio dovožen bez spornih elemenata"

Vučković nije iskazano nepovjerenje

Sabor je odlučivao i o prijedlogu 39 oporbenih zastupnika da iskaže nepovjerenje ministrici poljoprivrede Mariji Vučković. Oporbeni prijedlog nije prošao. Za smjenu ministrice glasalo je 49 zastupnika, protiv 77, a jedan je bio suzdržan.

Oporba je tvrdila da njezino Ministarstvo nije pravovremeno i na odgovarajući način reagiralo na pojavu afričke svinjske kuge, da mjere koje je donijelo uništavaju tradicionalno svinjogojstvo u Hrvatskoj, a Slavoniju bacaju na koljena.

No vladajući su smatrali da se oporbeni prijedlog zasniva na manipulacijama i dezinformacijama i da je kao takav neprihvatljiv.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene