Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rak-rana društva

Građani na internetu mogu prijaviti korupciju, ali ne anonimno: "Svatko je to radio - to je normalno"

Aktualno Galerija Što je korupcija? - 4 Što je korupcija? - 4 Foto: DNEVNIK.hr Što je korupcija? - 5 Što je korupcija? - 5 Foto: DNEVNIK.hr Što je korupcija? - 3 Što je korupcija? - 3 Foto: DNEVNIK.hr Što je korupcija? - 2 Što je korupcija? - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Što je korupcija? - 1 Galerija 1/5 >>
Zbog davanja mita USKOK je podigao prve optužnice protiv onih koji su u pandemiji lažirali COVID potvrde. Policija na internetu građane pita što je za njih korupcija. Reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš pronašao je zanimljiva pitanja.

Sjećate li se propusnica i COVID potvrda bez kojih se nije moglo na posao? USKOK je podigao optužnicu protiv 14 okrivljenih koje tereti da su za 100 eura mita od medicinske sestre u Zagrebu dobili upis da su cijepljeni, iako se nikad nisu cijepili.

Korupcija je rak-rana svakoga društva, a poražavajuće je da prema posljednjim podacima Europske komisije čak 93 posto ispitanika iz Hrvatske smatra da je korupcija problem u državnim i javnim institucijama. To je gotovo 20 posto više od prosjeka Europske unije, naglasio je reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

"Da sad tu ispitate sve ljude, svatko je to radio - to je normalno", rekao je Zlatko, a Vesna je kazala: "Svi smo mislili ulaskom u Europsku uniju da će se to smanjiti, ali koliko vidimo - nije." 

Pročitajte i ovo Ilustracija aktualna tema Je li darivanje javnih službenika u svrhu zahvale oblik korupcije? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

Što građani misle o korupciji, želi znati i policija. Odgovoriti im možete na online upitniku, a na temelju toga radit će program prevencije.

U 35 pitanja nalazi se i: Zašto ne biste prijavili korupciju? Nude se odgovori: od "imao sam koristi od toga", "nikog nije briga", preko "neznanja", "straha" i "nepovjerenja do toga da je korupcija uobičajena stvar".

Dnevnik Nove TV isto je pitao i građane. "Nepovjerenje u institucije", kazala je Vesna. "Vjerojatno nikog nije briga ako to prijavim", dodao je Mateo.

Hrvatska u svim europskim i svjetskim istraživanjima o korupciji zaostaje za prosjekom Europske unije.

"Ako bismo gledali one najtransparentnije države poput Danske, onda u Hrvatskoj zaostajemo i puno, puno više", naglasila je Davorka Budimir.

Pročitajte i ovo Ilustracija javlja HZJZ Situacija je sve dramatičnija: Drastično povećanje broja oboljelih, stručnjaci savjetuju što napraviti

Početkom godine Ministarstvo pravosuđa i uprave najavilo je da će napraviti aplikaciju "Građani, prijavite korupciju". Kritika je išla na cijenu od 640.000 eura i to što prijava nije anonimna.

Za Dnevnik Nove TV kazali su da je ugovor potpisan u rujnu. Ipak će stajati upola manje, a povezivat će sva državna trgovačka društva i tijela, Ministarstvo i pučku pravobraniteljicu. Imat će i virtualnog asistenta, a zaživjet će tek za godinu i pol.

Dotad se korupcija se telefonom ili mailom, anonimno i besplatno, može prijaviti DORH-u.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene