Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osigurajte se

Nova odluka HZZO-a: Poskupile zdravstvene usluge za dio pacijenata

Pacijenti u čekaoni
Pacijenti u čekaoni Foto: Getty Images
HZZO je donio odluku o poskupljenju cijena zdravstvenih usluga. Najviše će pogoditi pacijente koji nemaju dopunsko osiguranje.

Upravno vijeće HZZO-a donijelo je odluku o poskupljenju cijena zdravstvenih usluga. Stupila je na snagu 2. ožujka 2024., a odnosi se najviše na one koji nemaju dopunsko osiguranje. Za one koji ga imaju, cijene zdravstvenih usluga ostaju iste.

Odlukom su korigirane vrijednosti koeficijenata za dijagnostičko-terapijske skupine (DTS), dijagnostičko-terapijske postupke (DTP) i za dan bolničkog liječenja (DBL), objavili su iz HZZO-a.

Za DTS došlo je do povećanja s 1445,50 eura na 1619 eura, za DTP je povećanje s 9,30 na 10,20 eura, a za DBL cijena je s 20 povećana na 22 eura, piše 24sata.

Pročitajte i ovo Franjo Jurić dobio je 12 godina zatvora zbog ubojstva slijepe supruge Angele Stigla presuda Slijepu suprugu izbo 25 puta, dobio 12 godina zatvora: "Toliko mi se smračilo zbog te njezine izdaje i jer me povrijedila"

Prema Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju, osigurane osobe obvezne su sudjelovati u troškovima zdravstvene zaštite u visini od 20 posto pune cijene zdravstvene zaštite, odnosno najmanje u iznosu postotka proračunske osnovice za izvršenu zdravstvenu zaštitu.

Za osobe koje nemaju dopunsko zdravstveno osiguranje, doći će, navode u HZZO-u, i do promjene u visini sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite. Za osiguranike koji imaju policu dopunskog zdravstvenog osiguranja neće biti nikakve promjene.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor Burno jutro u Saboru Teške riječi tijekom rasprave o lex AP: "Želite poslati poruku o zaštiti žena, a nositelj liste vam je dva puta prijavljen za nasilje"

Podsjećaju i na tzv. "zaštitni mehanizam" kojim najviši iznos obveznog sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite po ispostavljenom računu ne smije premašiti 530,88 eura (120,26 posto proračunske osnovice).

Cijena police dopunskog zdravstvenog osiguranja HZZO-a ostaje nepromijenjena.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene