Obavijesti Video Pretražite Navigacija
presudan vjetar u leđa

Amerika bira: Ključan je dan za američke predizbore i posljednja šansa za Trumpovu protukandidatkinju

Aktualno Galerija Joe Biden, američki predsjednik Joe Biden, američki predsjednik Foto: Dnevnik Nove TV Donald Trump Donald Trump Foto: Dnevnik Nove TV Glasačke kutije - 1 Glasačke kutije - 1 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Glasačke kutije - 2 Galerija 1/4 >>
U Sjedinjenim Državama traje najvažniji dan predsjedničkih izbora dosad - superutorak. Birači u 15 saveznih država biraju stranačkog kandidata koji će sudjelovati u utrci za Bijelu kuću. Očekuje se ljuti dvoboj Joea Bidena i Donalda Trumpa.

Birališta su otvorena. Deseci milijuna Amerikanaca pozvani su izjasniti se o predsjedničkom kandidatu. Unutarstranački predizbori poznati kao superutorak daju uvid u prednosti, ali i nedostatke dvojice najizglednijih rivala za Bijelu kuću, Joea Bidena i Donalda Trumpa.

"Ne slažem se ni s čim što Trump čini, ali imam osjećaj da, posebno tijekom Bidenove administracije u posljednje četiri godine, mnoge stvari nisu učinjene za koje je rekao da će biti", razočarana je Lucia Santillan iz Sjeverne Karoline.

Trump je svoju jedinu suparnicu Nikki Haley pobijedio u svim dosad održanim predizborima osim u Washingtonu. Bivša guvernerka Južne Karoline sad ima posljednju šansu ostati u utrci za nominaciju.

Pročitajte i ovo Sabina Glasovac, saborska zastupnica (SDP) OPORBA SE DOGOVORILA Sabina Glasovac o velikoj lijevoj koaliciji i koliko su spremni ustupiti ostalim strankama

"Mislim da je sjajna. Da je jedina koja može pobijediti na općim izborima. A kad je riječ o Trumpu, nikad neću glasati za njega. Ali bih razmotrila Nikki Haley umjesto Bidena. Samo mislim da ne bismo trebali imati 80-godišnjaka, Trumpa ili Bidena, u Bijeloj kući", smatra Stacey Kubiak iz Teksasa.

Još je manja neizvjesnost u redovima demokrata. Joe Biden nema niti jednog ozbiljnog stranačkog izazivača, ali zato ima veliki minus kod birača zbog odnosa prema situaciji u Gazi.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin KOALICIJA ZA BOLJU HRVATSKU Pao je važan dogovor, SDP s ovih devet stranaka ide na izbore: "Dosta je HDZ-a"

"Ne mislim da ćemo ponovno birati ili ponovno glasati za istog predsjednika koji nas odbija slušati i, što je najvažnije, slušati svijet te nastavlja biti na putu genocida nad palestinskim narodom koji će se samo širiti", rekao je Jaylani Hussein, aktivist za ljudska prava.

Posebna pozornost bit će na državama koje su otvorene biračima bez obzira na stranačku registraciju. Na temelju rezultata stranački dužnosnici poznati kao delegati dodjeljuju se pobjednicima. Republikanski kandidat treba skupiti 865, a demokratski 1420 delegata.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene