Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tužili državu zbog diskriminacije

Sud presudio u korist Ive i Mladena - istospolni bračni par smije udomiti dijete: ''Nismo se usudili nadati''

Mladen Kožić i Ivan Šegota (Foto: Dnevnik.hr)
Mladen Kožić i Ivan Šegota (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Mladen Kožić i Ivan Šegota (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Istospolni bračni par Ivo Šegota i Mladen Kožić imaju pravo udomiti dijete. Zagrebački Upravni sud odlučio je da nadležno Ministarstvo demografije, koje im je prošle godine odbilo zahtjev za obavljanje udomiteljstva, novu odluku treba donijeti u roku od 60 dana koja treba biti utemeljena na domaćem i međunarodnom zakonodavstvu.

Upravni sud u Zagrebu odlučio je da istospolni bračni par Ivo Šegota i Mladen Kožić imaju pravo udomiti dijete, javlja Jutarnji list. Prema odluci suda, nadležno Ministarstvo demografije, koje je prošle godine Šegoti i Kožiću odbilo zahtjev za obavljanje udomiteljstva, novu odluku treba donijeti u roku od 60 dana koja ovaj put treba biti utemeljena na domaćem i međunarodnom zakonodavstvu.

Prema pisanjima lista, Sud je poništio dosadašnje odbijenice nadležnog centra za socijalnu skrb i Ministarstva.

''Odluka suda je obligatorna i žalba nije dopuštena, tako da je ova presuda konačna. Pisano obrazloženje još nije stiglo. No, kako je rečeno tijekom objave, sud je prihvatio našu argumentaciju iz tužbe, temeljenu na hrvatskim propisima i Europskoj konvenciji o ljudskim pravima te naložio nadležnima donošenje nove odluke u skladu s presudom. Vjerujemo da će nadležni poštovati sudsku odluku'', rekla je Sanja Bezbradica Jelavić, odvjetnica Šegote i Kožića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jednak pravni tretman Životni partneri podnijeli privatni zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oporba je uz istospolne parove Bernardić primio životne partnere i dao im punu podršku u naporima za udomljavanje djece

''Presretni smo. Kako smo rekli i sutkinji, ovo je božićni poklon kakvom se nismo usudili nadati'', kazao je za Jutarnji list Ivo Šegota.

Šegota i Mladen vjenčali su se 2015. godine. Željeli su udomiti dijete i prijavili su se u Centar za socijalnu skrb. Nakon što su 2018. godine protiv države podnijeli tužbu Upravnom sudu zbog diskriminacije na temelju seksualne orijentacije kod izdavanja dozvole za obavljanje udomiteljstva, u veljači ove godine bračni par podnio je i privatni zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu koji je, rekli su tada Šegota i Kožić, zaboravio uvrstiti istospolne partnere pod definiciju udomiteljske obitelji.

"Prošli smo sve što prolaze uobičajeni parovi, sva psihološka testiranja, sociološke razgovore o motivaciji, proces dugo traje i iscrpan je. Dobili smo potvrdu da zadovoljavamo sve uvjete po pitanju udomiteljstva, no kasnije su nam Centar i Ministarstvo obitelji odbili izdati licencu za udomiteljstvo zato što smo istospolni par koji je sklopio životno partnerstvo", rekao je u veljači Šegota.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene