Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskočki sudac

Milanović o imenovanju Turudića: "Pozivam na otpor ugnjetavačima"

Predsjednik Zoran Milanović komentirao je imenovanje Ivana Turudića za šefa Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.

Ivan Turudić imenovan je danas u Saboru za glavnog državnog odvjetnika unatoč oštrom protivljenju oporbe. Predsjednik Zoran Milanović prvi je upozorio na njegovu kompromitiranost zbog povezanosti s optuženicima za korupciju te je čak zatražio sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Nakon posjeta izložbi Ivana Meštrovića u Klovićevim dvorima predsjednik se obratio medijima. 

"Nemam poruku DORH-u, s porukama je to jako nezgodno. Često na proljeće rijeke pravde dolaze pa se izliju. Sad je svima jasno o kakvom se probisvijetu radi", započeo je.

"Cijeli HDZ jednoglasno je izabrao ovog probisvijeta. Ovo je prvi put od druga Tita da partija bira glavnog državnog odvjetnika", dodao je.

Nazvao je USKOK-ovu optuženicu Josipu Pleslić, bivšu Rimac koja je s Turudićem razmjenjivala poruke - Madame de Pompadour.

"Cijela ove prepiska između Madame de Pompadour i Turudića je ustvari višak. Hvala Bogu što su to objavili i to ukazuje da je on osoba koja trebala biti od interesa DORH-a. I sada se kao argument izvlači zašto netko nije reagirao 2015. Pa zato što sam ja bio premijer, a ne terorist diktator. Pa ne možeš DORH-u narediti da pokrene postupak", rekao je.

Pročitajte i ovo Kamion se zabio u kuću kod Vinkovaca zabio se u kuću FOTO Šokantno svjedočanstvo: "Zatresla se kuća, žena vrišti i plače, pao je krov na dijete"

"Kao zadnja kriminalna vucibatina krećeš se s čovjekom koji je pod istragom"

Referirao se i na novi zakon o medijima i rekao da će pomilovati svakoga tko bude osuđen po toj osnovi.

"Pozivam na otpor ugnjetavačima. Ovo se prema zakonodavnim zamislima Andreja Plenkovića ne bi ni smjelo znati. Je li ovo javnost treba znati? Pa jasno da treba", rekao je i dodao: "Sada je ova politička kabala i gojenci i poganci nametnula državnog odvjetnika kojeg je izabrala partija i sudit će po partiji."

Vratio se na Turudićeve kontakte sa Zdravkom Mamićem od kojih je sve i počelo.

"Kao zadnja kriminalna vucibatina krećeš se s čovjekom koji je pod istragom. Ti se s njim nalaziš da mu čestitaš što? Badnjak? Kinesku novu godinu? Govorim o sastancima sa Zdravkom Mamićem", objasnio je.

Situacija u DORH-u prema Milanoviću je katastrofalna.

"Njegov interes je da prokopa te arhive i vidi ima li njega tute. Za šefa im dolazi čovjek o kojem gaje najblaže rečeno prijezir. I onda još moramo slušati gadarije, da je nastupila zastara. Još fali samo da nam se na to netko izbelji i kaže ne možete nam ništa", poručio je.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić Di si radosti? Ivan Turudić je novi glavni državni odvjetnik: Pogledajte kako stoji u našoj anketi

"Prostitutke naplaćuju i za pola sata"

Obrušio se snažno na premijera Plenkovića.

"Ovo je akt takvog političkog nasilja, jednog agresivnog muzgavca koji se klati. Ovo je prijetnja muzgavca novinarima u vidu nećemo vas utamničiti, ali ćemo ubiti Boga u vama dok nam ne date podatke tko vam je dao poruke od madame", rekao je Milanović.

Novinari su ga opet pitali o Aferi Janaf, a on nudi figurativno odlikovanje onoga tko je s njome poveže.

"Dajem osobno odlikovanje osobi koja mi nađe kakve veze ja imam s aferom Janaf", istaknuo je pa se referirao na Turudićevo navodno priznanje: "Turudić je priznao, samo što je rekao da se vozio samo pola sata. Prostitutke naplaćuju i za pola sata", našalio se premijer.

Prigodno lokaciji, Klovićevim dvorima, povukao je i nekoliko umjetničkih paralela.

"Kao kipovi, sudci moraju biti besprijekorni. Ne možeš drugačije biti uskočki sudac", rekao je.

Šefa DORH-a predlaže Vlada, a premijer Andrej Plenković od njega nije htio odustati unatoč ranijem upozorenju predsjednika.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene