Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poduzete raspoložive mjere

Zombi droga pojavila se i u susjedstvu? Održan hitan sastanak: "I najmanje količine su kobne"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Srpsko ministarstvo zdravstva poduzelo je sve raspoložive mjere nakon što je udruga Prevent upozorila kako sumnja da je smrt četvero uživatelja droga izazvalo korištenje fentanila, kemijske zamjene za heroin.

Udruga Prevent upozorila je na četiri smrtna slučaja kod korisnika droga za koje postoji sumnja da su uzimali fentanil, kemijsku zamjenu za drogu heroin. Prema informacijama koje su podijelili sa ministarstvom zdravstva Srbije, ova opasna supstanca pojavila se i u zemljama u regiji.

Centar za monitoring droga je hitno kroz sistem ranog upozorenja obavijestio nadležne institucije da dostave informacije o registriranim smrtnim slučajevima korisnika fentanila kao i podataka o pojavi ili zaplijeni ove opasne droge na teritoriju Srbije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jedan mališan preminuo Bio je to paravan za drogu: Nakon što se četvero djece predoziralo u vrtiću, policija otkrila šokantne detalje

Obaviješteni su Nacionalni centar za kontrolu otrovanja, sve nacionalne podružnice Instituta za sudsku medicinu kao i forenzički centar MUP-a i Carina. Sazvan je i održan hitan sastanak vladine komisije za psihoaktivne supstance te je ustanovljeno da na području cijele Srbije nema registriranog smrtnog slučaja izazvanog fentanilom te da nije bilo zaplijene istog.

Kako piše Nova.rs, takvi slučajevi nisu zabilježeni ni u Makedoniji, BiH i Crnoj Gori.

Pročitajte i ovo Ilustracija Velika prijetnja HZJZ o opasnoj sintetičkoj drogi koja se proširila Europom: "Već i male količine mogu uzrokovati po život opasno trovanje"

Fentanil je lijek oko 50 do 100 puta jači od morfija i uglavnom se daje pacijentima koji pate od ekstremno snažnih bolova, posebno nakon operacija. Osim što umanjuje bol, također ublažava anksioznost i stres osobe koja ga uzima.

No, posljednjih godina počeo se zloupotrebljavati kao sintetička droga te je postao vodeći uzrok smrti u SAD-u u slučajevima predoziranja. Danas je poznata kao 'zombi droga' koja je stigla u Europu pa i u Hrvatsku gdje su zabilježeni prvi smrtni slučajevi. 

Pročitajte i ovo Krunoslav Capak OPASNE I NAJMANJE KOLIČINE Prva predoziranja od zombi droge u Hrvatskoj: "Prvi susret s tom drogom imali smo tijekom sezone na turističkim događanjima"

Riječ je o drogi kod koje su i najmanje količine kobne.

"Kod ilegalnog proizvedenog fentanila koji se najčešće nalazi u prahu, može se isto tako nalaziti u tabletama, je problem u tome što se ne zna u kojoj se koncetraciji radi. Ako govorimo o jednom gramu fentanila od njega se može napraviti 600 doza koje bi ovisnik mogao upotrijebiti", pojasnio je Željko Petković za Dnevnik Nove TV krajem rujna ove godine. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene