Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska gubi 1,9 milijardi kuna

EU upozorava uoči sezone darivanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U blagdansko doba kada milijuni kupaca diljem Europe biraju božićne darove, Ured EU za intelektualno vlasništvo (EUIPO) upozorio je da se zbog krivotvorenja i piratstva u Uniji godišnje izgubi 631 milijarda kuna i 790.000 radnih mjesta, a samo u Hrvatskoj godišnji gubitak u najizloženijim sektorima procjenjuju na gotovo dvije milijarde kuna.

EUIPO ističe da iz niza istraživanja koja su proveli putem Europske promatračnice za povrede prava intelektualnog vlasništva proizlazi da se zbog prisutnosti lažnih proizvoda na tržištu svake godine gubi više od 364 milijardi kuna ili 7,4 posto ukupnih prihoda od prodaje u pogođenim sektorima. U njih svrstavaju odjeću, igračke, sportsku opremu, nakit, ručne torbice, glazbu, alkoholne i farmaceutske proizvode.

Pročitajte i ovo Viktor Orban uputio kritike europskim birokratima Sastao se s Vučićem Orban iz središta Europske unije kritizirao birokrate: "Poslat ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na smetlište povijesti" Hong Kong izglasao Zakon o sigurnosti Hong Kong Oštre kritike na jedan od najstrožih zakona o sigurnosti: "Ovo je alarmantno, ugrožena su prava i slobode ljudi"

Svake se godine u gospodarstvu EU-a izgubi i dodatnih 267 milijardi kuna zbog neizravnog utjecaja krivotvorenja i piratstva u tim sektorima jer proizvođači kupuju manje proizvoda i usluga od dobavljača, što ima neizbježne posljedice i u drugim područjima.

109 milijardi kuna izgubljenog poreza

"Zbog gubitaka u prodaji izravno je izgubljeno ili nije otvoreno 500.000 radnih mjesta u tim sektorima u EU-u jer proizvođači koji zakonito posluju, a u nekim slučajevima i distributeri tih proizvoda, zapošljavaju manje osoba nego što bi to učinili da nema krivotvorenja i piratstva. Kada se uzmu u obzir i neizravne posljedice krivotvorina na druge sektore, u drugim područjima gospodarstva EU-a izgubi se dodatnih 290.000 radnih mjesta", ističe EUIPO.

Dodaju i da se ukupni godišnji gubici proračunskih prihoda koji proizlaze iz krivotvorenja i piratstva u tih devet sektora procjenjuju se na 109 milijardi kuna u obliku izgubljenog poreza na dobit, PDV-a i trošarina.

Hrvatski gubitak od milijardu i 976 milijuna kuna čini 8,9 posto prodaje u pogođenim sektorima u kojima je, prema podacima EUIPO-a, zbog krivotvorina izgubljeno 4200 radnih mjesta.

Hrvatska iznad prosjeka EU

"Relativni gubici prodajnih prihoda i radnih mjesta uzrokovani krivotvorenjem u Hrvatskoj su iznad prosjeka EU-a. Torbice su sektor koji je ponajviše pogođen gubicima u prodaji u usporedbi s prosjekom EU-a", izvijestio je EUIPO. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene