Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U 86. godini

Umro slikar Aleksandar Srnec

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istaknuti slikar, dizajner i autor animiranih filmova Aleksandar Srnec umro je sinoć u Zagrebu u 86. godini, potvrđeno je iz Muzeja suvremene umjetnosti gdje je u siječnju ove godine otvorena Srnecova retrospektivna izložba pod nazivom ‘Prisutna odsutnost’.

Aleksandar Srnec rođen je 30. srpnja 1924. u Zagrebu. Akademiju likovnih umjetnosti upisao je 1943., potom je studirao arhitekturu, da bi se kasnije vratio na Akademiju, koju je napustio 1949. Zajedno s Ivanom Piceljom i Božidarom Rašicom osnovao je umjetničku Grupu Exat 51 (kratica od Eksperimentalni atelje), slikara i arhitekata koja je djelovala u Zagrebu od 1950. do 1956. Članovi te grupe, koja se zauzimala za apstraktnu umjetnost, suvremene vizualne komunikacije i sintezu svih disciplina likovnoga stvaralaštva, bili su arhitekti Bernardo Bernardi, Zdravko Bregovac, Zvonimir Radić, Božidar Rašica, Vjenceslav Richter, Vladimir Zarahović i slikari Vlado Kristl, Ivan Picelj i Aleksandar Srnec.

Pročitajte i ovo Milan Kundera imao 94 godine Umro češki književni velikan Milan Kundera Ilustracija nije mu bilo spasa Muškarac umro nakon što je pojeo omiljenu sirovu deliciju: Zarazio se bakterijom koja jede meso

Srnec 60-tih godina prošloga stoljeća surađuje sa Zagrebačkom školom crtanoga filma gdje je izveo scenografije za tri lutkarska filma, a s Dragutinom Vunakom autor je animiranoga filma ‘Čovjek i sjena’ (1960.). Njegov Ambijent Luminoplastika, izložen 1967. u Galeriji SC-a u Zagrebu, bio je prvi luminokinetički objekt/ambijent u hrvatskoj umjetnosti. Srnec je šezdesetih godina prošloga stoljeća sudjelovao na izložbama Novih tendencija, a sedamdesetih je stvorio kinetičke skulpture u visokopoliranim kovinama. Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo dobio je 1999., a i kolege iz Hrvatskoga društva likovnih umjetnika dodijelili su mu 2008. Nagradu za životno djelo. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene