Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Podizanje cenzusa

Umirovljenici pozvali ministra Pavića: "Ispunite obećanje o plaćanju dopunskog zdravstvenog"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) pozvala je u četvrtak ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića da ispuni svoje javno dano obećanje o podizanju cenzusa za oslobađanje od plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja, s obzirom na to da u vezi s tim nije napravljeno ništa.

"Prije točno 110 dana ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić javno je obećao podići cenzus za oslobađanje od plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja. HSU prati izvršenje tog obećanja i sa žaljenjem konstatiramo da pomaka u ovom slučaju nema", stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik HSU-a Silvano Hrelja.

Pročitajte i ovo 13. mirovina; ilustracija - 2 Borba za preživljavanje Umirovljenici povećavaju šanse za 13. mirovinu? Ministar je u čudu, ali oni ne odustaju Marin Piletić usklađivanje mirovina Ministru je čudna peticija Sindikata umirovljenika kojom traže veće mirovine: "Već idemo u izmjene Zakona..."

HSU podsjeća kako, zbog usklađivanja mirovina i povećanja minimalne plaće, velik broj građana za nekoliko kuna prelazi prihodovni cenzus od 1516 kuna po članu kućanstva i 1936 kuna ako osoba živi kao samac. Zbog toga sami moraju plaćati dopunsko zdravstveno osiguranje u iznosu od 840 kuna godišnje kod javnog osiguravatelja, a kod privatnih riječ je o većem iznosu za starije osobe.

Vlada je 2004. godine propisala cenzuse i od tada niti jedna vladajuća garnitura nije imala senzibilitet prema siromašnim građanima da podignu cenzuse i na taj im način olakšaju pristup zdravstvenoj zaštiti, stoji u priopćenju.

Od 2011. godine do danas broj osiguranika kojima država plaća dopunsko zdravstveno osiguranje pao je za 230.000, čime je Vlada statističkim manevrima prikazala da je broj siromašnih ljudi u Hrvatskoj sve manji. To nikako ne odgovara istini jer su primanja tim građanima porasla za minimalne iznose, napominje HSU.

HSU se zalaže za podizanje cenzusa na 1800 kuna po članu kućanstva i 2200 kuna ako osoba živi kao samac. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene