Marko Pavić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Marko Pavić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) pozvala je u četvrtak ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića da ispuni svoje javno dano obećanje o podizanju cenzusa za oslobađanje od plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja, s obzirom na to da u vezi s tim nije napravljeno ništa.


"Prije točno 110 dana ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić javno je obećao podići cenzus za oslobađanje od plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja. HSU prati izvršenje tog obećanja i sa žaljenjem konstatiramo da pomaka u ovom slučaju nema", stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik HSU-a Silvano Hrelja.

Vezani članci Prosvjed protiv mirovinske reforme (Foto: Arhiva/Filip Kos/PIXSELL) Javnost u čudu: Ministrova mirovinska matematika baš i nije u skladu sa statistikom Marko Pavić (Foto: Zarko Basic/PIXSELL) Pavić o mirovinskoj reformi: "Moramo svojoj djeci ostaviti održiv sustav koji ih neće dodatno zadužiti"

HSU podsjeća kako, zbog usklađivanja mirovina i povećanja minimalne plaće, velik broj građana za nekoliko kuna prelazi prihodovni cenzus od 1516 kuna po članu kućanstva i 1936 kuna ako osoba živi kao samac. Zbog toga sami moraju plaćati dopunsko zdravstveno osiguranje u iznosu od 840 kuna godišnje kod javnog osiguravatelja, a kod privatnih riječ je o većem iznosu za starije osobe.

Vlada je 2004. godine propisala cenzuse i od tada niti jedna vladajuća garnitura nije imala senzibilitet prema siromašnim građanima da podignu cenzuse i na taj im način olakšaju pristup zdravstvenoj zaštiti, stoji u priopćenju.

Od 2011. godine do danas broj osiguranika kojima država plaća dopunsko zdravstveno osiguranje pao je za 230.000, čime je Vlada statističkim manevrima prikazala da je broj siromašnih ljudi u Hrvatskoj sve manji. To nikako ne odgovara istini jer su primanja tim građanima porasla za minimalne iznose, napominje HSU.

HSU se zalaže za podizanje cenzusa na 1800 kuna po članu kućanstva i 2200 kuna ako osoba živi kao samac. (Hina)