Uz dobre strane turizma, top destinacije ovih su dana pod velikim pritiskom gužvi. Vodice, u kojima je turista tri puta više nego stanovnika, među najstrožim su gradovima u provođenju javnog reda i suzbijanju kriminaliteta i neugodnih prizora. U nadzoru poštovanja zabrana pomažu i policajci na biciklima.

Galerija +0 Vodički policajci na biciklima (Dnevnik.hr)

Vodički policajci na biciklima u dvama se uigranim timovima do mjesta intervencije probijaju brže od redovnih ophodnji.

Vezani članci Divljač - 5 U ovoj županiji je bilo čak 15 naleta na divljač u desetak dana: Policija ukazala na ključne stvari za vozače Lokacija na kojoj je uhićen Ivan Božić - 5 VIDEO Pogledajte trenutak uhićenja Ivana Božića: Prilikom upada u kuću u Solinu ozlijeđen policajac

''Puno smo mobilniji, jer obilazimo pješačke zone, kampove, autokampove, hotele, plaže. Znači, tamo gdje auto ophodnja ne može stići, mi smo puno, puno brže tamo'', kaže Tea Šumić, policijska službenica PP Vodica.

''Najčešće imamo nepropisno parkirana vozila i vožnju u pogrešnom smjeru. To imamo često'', rekao je Ante Ajduković, policijski službenik PP Vodica.

''Što se tiče komunalnog redarstva, oni su na direktnoj liniji s nama, nazovu, sve što im treba, mi odradimo'', rekao je Dujo Troskor, pomoćnik načelnika za policiju PP Vodice.

Drugačije se i ne bi moglo jer gužve su na svakom koraku. U Vodicama trenutačno boravi 19 tisuća turista, tri puta više nego što je stalnog stanovništva. Šetati oskudno odjeven dopušteno je na plaži, ali ne i gradskim ulicama.

''Mi zasad nismo imali negativne reakcije naših gostiju. Oni vide da to je zabranjeno'', rekla je Anita Franin Pečarica, direktorica TZ Vodice.

Na plažama se traži mjesto više, ali praksi rezervacija Vodice su stale na kraj zabranom ostavljanja ručnika na plažama i čuvanja mjesta za idući dan.

Ali i pod pritiskom gužvi, zakon bi trebao suzbijati ono što se otme kontroli.

Najviše kazne za prekršaje na javnim površinama u Vodicama su 500 kuna. Vodice su bile jedne od prvih gradova koji su počeli sankcionirati nepoželjno ponašanje na ulicama i trgovima

Blagodar Španja iz Komunalnog redarstva Vodice rekao je da su četiri redara u Vodicama. ''Radi se u dvije smjene. Nemamo više takvih prekršaja, preventiva je urodila plodom'', kaže Španja.

''Najčešći prekršaji su ispijanje alkohola na javnom prostoru. Imamo i mjeru na plažama, ostavljanje ručnika, sjedalica u svrhu rezerviranja prostora, mi ujutro oko 6 sati to pokupimo, pa je tu kritika'', dodaje Španja. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju