Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HUP DONOSI

Ugostitelji ne žele da pretjerate s konzumacijom alkohola: Trikovi kojima se služe konobari kako bi se održala dobra atmosfera

Konzumacija alkohola ne utječe jednako na svaki organizam
Konzumacija alkohola ne utječe jednako na svaki organizam Nova Studio
Aktualno Galerija Alkohol Alkohol Foto: Nova Studio Prilikom točenja alkohola nužno je koristiti mjerice za točenje Prilikom točenja alkohola nužno je koristiti mjerice za točenje Foto: Nova Studio Ne poslužuju alkohola pića maloljetnicima Ne poslužuju alkohola pića maloljetnicima Foto: Nova Studio U ponudi imaju bezalkoholne koktele U ponudi imaju bezalkoholne koktele Foto: Nova Studio +0 Konzumacija alkohola ne utječe jednako na svaki organizam Galerija 1/5 >>
Iako bi logika nalagala da ugostitelji trljaju ruke ako je u njihovom ugostiteljskom objektu prisutna povećana konzumacija alkohola, oni odgovorni zapravo ne žele gomilu ljudi pod pretjeranim utjecajem alkohola koja u svakom trenutku može učiniti nepredvidivi korak i zato se koriste trikovima koji im osiguravaju da situaciju drže pod kontrolom.

1. Voda uz alkohol pravilan je izbor

Pročitajte i ovo Vožnja u pijanom stanju autocesta A3 Vozač sa skoro tri promila vozio u suprotnom smjeru na autocesti! Strani radnici HUP Gorući problem našeg gospodarstva: Uskoro će u Hrvatskoj raditi 400.000 stranaca

Teško da ćete vidjeti posluženu kriglu piva i čašu vode, ali uz vino ili jako alkoholno piće čaša vode nije neuobičajen prizor. I to naravno nije slučajno. Ugostitelji koji posluju na odgovoran način trude se gostima uz konzumaciju alkohola osigurati ili ponuditi vodu, kako bi doprinijeli odgovornoj konzumaciji alkohola i utjecali na količinu alkohola koju gosti konzumiraju. Međutim, najčešće to rade kada primijete da je osoba već vidno pod utjecajem alkohola.

Kako prepoznati pod kolikim je utjecajem alkohola pojedina osoba?

Da bi navedeno lakše prepoznali, u nastavku ćemo vam objasniti stupnjeve djelovanja alkohola na organizam.

Od 0,5 promila ponašanje možemo opisati kao laganu obuzetost i stvaranje vesele atmosfere, prisutan je osjećaj da se „brže misli“, a zapravo su usporeni refleksi i smanjena je oštrina vida.

Od 0,5 do 1,5 promila opisuje se kao pripito stanje, najčešće u tom stanju osobi popuštaju moralne kočnice, osoba je slobodnijeg ponašanja i usuđuje se reći i napraviti ono što se trijezna ne bi usudila.

Od 1,5 do 2,5 promila opisuje se kao jako pijano stanje, osoba je vidno pijana, neusklađenih pokreta, otežanog kretanja i govora, velikih i naglih oscilacija raspoloženja.

Od 2,5 do 3,5 promila opisuje se kao teško pijano stanje, najčešće se javljaju pospanost, agresivnost, povraćanje, nekontrolirano mokrenje i defekacija.

Od 3,5 do 5 promila opisuje se kao nesvjesno stanje - već iznad 3 promila alkohola u krvi često se javlja nesvjesno stanje, a kod mlađih osoba takvo stanje može biti uvod u alkoholnu komu koja nerijetko završava smrću. Smrt u alkoholnoj komi događa se zbog paralize centra za disanje, ugušenja povraćenim sadržajem, ozljeda glave i drugih prikrivenih komplikacija uzrokovanih konzumacijom velike količine alkohola.

Važno je napomenuti da konzumacija alkohola ne utječe jednako na svaki organizam, već ovisi o spolu, tjelesnoj težini, dobi, umoru, nivou hidratacije organizma i nizu drugih čimbenika.

2. Ne poslužuju alkohol vidno alkoholiziranim osobama

Konobar smije odbiti poslužiti osobu za koju primijeti da je u vidno alkoholiziranom stanju. Ako konobar unatoč tome što je osoba vidno alkoholizirana, istoj posluži alkohol, a ona napravi problem koji se odnosi na remećenje javnog reda i mira, vlasnik lokala u kojem je poslužen alkohol može dobiti prekršajni nalog. Međutim, ako je konobar vidno alkoholiziranoj osobi na njezino inzistiranje poslužio alkohol, ali je o tome obavijestio policiju, jer je procijenio da bi ista mogla napraviti incident, tada vlasnik lokala neće dobiti prekršajni nalog. Iz navedenog je vidljivo da je uloga ugostiteljskog osoblja u lokalu ključna, kako bi se izbjegli problemi.

3. Koriste mjerice za točenje alkohola

Konzumacija alkohola ne utječe jednako na svaki organizam Prilikom točenja alkohola nužno je koristiti mjerice za točenje (Foto: Nova Studio)

Bez obzira na iskustvo koje posjeduju, prilikom točenja alkohola nužno je koristiti mjerice za točenje, kako bi izbjegli prekomjerno doziranje i poštivali jedinice alkohola u piću. U Republici Hrvatskoj jedinica alkohola iznosi 10 grama etanola, odnosno čiste količine alkohola, koja se nalazi u 250 mililitara piva, 100 mililitara vina i u 30 mililitara jakog alkoholnog pića.

4. Paze da ne upravljate vozilom ako ste pod utjecajem alkohola

Svaki odgovorni ugostitelj želi da gost sretno i sigurno stigne kući, stoga će ako ste u njegovom ugostiteljskom objektu konzumirali alkohol, putem kratkog neobaveznog razgovora pokušati saznati planirate li svoj put kući motornim vozilom i ako mu date potvrdan odgovor, ponudit će vam alternativan prijevoz; ovisno o udaljenosti javni prijevoz ili taksi, ili će se ponuditi da nazove osobu koja bi vas sigurno mogla odvesti kući.

5. U ponudi imaju bezalkoholne koktele

Iako ugostitelji ne žele uvrijediti gosta, procijene li da je konzumirao povećanu količinu alkohola, ponudit će gostu bezalkoholni koktel. Budući da je isti odlična alternativa, najčešće će ga ponuditi mlađim gostima.

Konzumacija alkohola ne utječe jednako na svaki organizam U ponudi imaju bezalkoholne koktele (Foto: Nova Studio)

6. Ne poslužuju alkohola pića maloljetnicima

Ugostitelji koji posluju na odgovoran način neće prodati niti poslužiti alkohol maloljetnim osobama. Prema članku 13. Zakona o ugostiteljstvu, ugostitelj ne smije uslužiti gosta odnosno dopustiti mu konzumiranje alkoholnih pića ako procijeni da je osoba mlađa od 18 godina, a gost dobrovoljno ne dokaže da je stariji od 18 godina davanjem na uvid osobne isprave. Za navedeni prekršaj osim fizičke osobe može biti kažnjen i obrtnik/ugostitelj, i to kaznom u iznosu od 2.500,00 do 20.000,00 kuna.

Konzumacija alkohola u potpunosti je socijalno prihvatljivo ponašanje, a s obzirom na rasprostranjenost pojave, važno je biti educiran i konzumirati alkohol na odgovoran i umjeren način. S druge strane pretjerana i neprimjerena konzumacija alkohola najviše je zastupljena među adolescentima. Više od 79 posto učenika probalo je alkohol u maloljetničkim godinama, rezultat je Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola, uzimanju droga i drugim oblicima ovisnosti među učenicima (ESPAD) iz 2019. godine. U Hrvatskoj je čak 90 posto učenika barem jednom u životu probalo alkohol, zabilježeno je u istom istraživanju. S obzirom na činjenicu da se ljudski mozak razvija do 25-te godine života, konzumacija alkohola u adolescentskoj dobi može utjecati na sazrijevanje. Učenici koji konzumiraju alkohol imaju manji volumen mozga (10 posto manji od onih koji ne konzumiraju) i manju gustoću unutar hipokampusa, koji je odgovoran za stvaranje uspomena i učenje.

Pojedinci, ugostitelji i ostali prodavatelji alkohola, trebaju doprinijeti povećanju svijesti i odgovornosti, kada je u pitanju prodaja i posluživanje alkohola, što je i glavni cilj edukativne kampanje ''Poslužujem odgovorno'', koju je pokrenula HUP Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića. HUP Koordinacija nastoji potaknuti ugostitelja na odgovornost prodaje i posluživanja alkoholni pića putem online edukativnog treninga u kojem ugostitelji mogu provjeriti svoje znanje o alkoholu, s posebnim naglaskom na maloljetničku konzumaciju alkohola, ali i naučiti nešto novo.
Više informacija o odgovornoj konzumaciji alkohola saznajte na mrežnoj stranici www.konzumirajodgovorno.hr, a ugostitelje pozivamo da se pridruže edukativnoj kampanji „Poslužujem odgovorno“ i nauče više o odgovornom posluživanju alkohola pristupom kratkom online treningu.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom HUP po najvišim profesionalnim standardima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene