Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljednji mužjak

Uginuo Sudan: Stručnjaci se nadaju da će ga moći klonirati

Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp
Posljednji mužjak na svijetu sjevernog bijelog nosoroga uginuo je u Keniji, priopćila je tamošnja organizacija koja se o njemu brinula, čime je svijet ostao na još samo dvije ženke te vrste.

Rezervat OI Pejeta Conservancy priopćio je da je morao donijeti odluku da u ponedjeljak eutanazira Sudana zbog njegova sve lošijeg zdravstvenog

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna neobičan posao Inicijativa teška milijun funti: Prikupljaju izmet kako bi spasili ugrožene životinje Slika nije dostupna 'Nosorozi bez granica' Spas od izumiranja: Stotinjak nosoroga bit će prebačeno u Bocvanu

45-ogodišnji nosorog Sudan bio je pod liječničkim tretmanom zbog komplikacija vezanih uz njegovu dob.

"Njegovo se stanje u posljednja 24 sata drastično pogoršalo; nije mogao stajati i jako je patio", kazala je organizacija. "Stoga je veterinarski tim odlučio eutanazirati ga."

Sudan je rođen u Sudanu, živio je u zoološkom vrtu u bivšoj Čehoslovačkoj, a potom je prebačen u Keniju, gdje je živio s posljednje dvije ženke iste vrste, 27-godišnjom Najin i 17-godišnjom Fatu.

Pokušaji da prirodno imaju potomstvo nisu uspjeli, pa se čak krenulo u skupljanje sredstava kako bi se pokušalo s umjetnom oplodnjom.

Kenijske vlasti imale su Sudana pod posebnom paskom u strahu od krivolovaca te su mu čak odstranili jedan rog kako bi krivolovcima bio manje privlačan.

Nakon eutanazije uzet je Sudanov genetski materijal, a stručnjaci se nadaju da bi ga se moglo klonirati.

Bijeli sjeverni nosorog teži do 2400 kilograma i treća je najveća životinja u Africi, nakon slona i nilskog konja. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene