Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pitanje svih pitanja

Vučićev posjet: Udruge nestalih očekuju jasan stav predsjednice Grabar-Kitarović

Pitanje nestalih iznad svih pitanja (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Pitanje nestalih iznad svih pitanja (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Pitanje nestalih iznad svih pitanja (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Pitanje nestalih iznad svih pitanja (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Pitanje nestalih iznad svih pitanja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Pitanje nestalih iznad svih pitanja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Pitanje nestalih iznad svih pitanja (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Pitanje nestalih iznad svih pitanja (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Nestali (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/4 >>
Pitanje nestalih među glavnim je temama razgovora predsjednika Kolinde Grabar-Kitarović i Aleksandra Vučića. Na Pantovčaku će biti i udruge obitelji nestalih, kojima je od isprike u ovom trenutku važnije doznati gdje su njihovi najmiliji. Hrvatska u ovom trenutku traga za 1945 osoba. Među njima su i hrvatski državljani srpske nacionalnosti nestali '95. godine.

Vukovarka Ružica Mikletić već 27 godina traži brata Šandora i supruga Josipa. Brat je nestao nakon okupacije Lušca, a suprug 18. studenog, nakon pada Vukovara.

"Bio je u bolnici kad je pao Vukovar. Kćerka, najstarija, Margita je bila s njim. Odvojili su ih. Ženske na jednu stranu, njih na drugu. Ona ga je zadnja vidjela", kaže Mikletić.

Josip je, najvjerojatnije, s još sedamdesetero ljudi iz bolnice autobusom odveden na Ovčaru. No njihovi posmrtni ostaci nisu pronađeni u masovnoj grobnici.

"Čuli smo da je odveden onim autobusom. Ustvari, jedna baka mi je pričala da su prošli kroz Sotin i da je ona gledala i da je on digao glavu i da joj je mahnuo iz autobusa", kaže Ružica Mikletić.

U 27 godina potrage za nestalima u Hrvatskoj je otkriveno 150 masovnih te 1200 pojedinačnih grobnica u kojima su pronađeni posmrtni ostaci 5127 osoba. Od toga su identificirane 4183 osobe. Još je uvijek nepoznata sudbina 1945 osoba.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić rasprava o Kosovu VIDEO Vučić ponižen na sjednici UN-a, predsjedavajuća ga ušutkala lupajući rukom o stol Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..."

"Ne očekujem puno, niti sutra, niti u ovom tjednu, ali očekujem jasan stav od strane predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Jasan stav po pitanju nestalih osoba i postavljanje tog pitanja iznad svih političkih", kaže Ljiljana Alvir iz Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih.

Na sastanku o nestalima sudjelovat će i članovi njihovih obitelji. "Aleksandar Vučić je u očima obitelji nestalih nepoželjan kao osoba vezano za njegovu prošlost, ali je činjenica da je njegova sadašnjost predsjednik Republike Srbije. Moramo razgovarati s njim. Rješenje je tamo", kaže Alvir.

Rješenje je u Beogradu i njihovim vojnim arhivima, uvjerene su obitelji nestalih. Potrebna je samo politička volja da se ti arhivi otvore. Je li Aleksandar Vučić taj koji će ih otvoriti?

"Mala je nada, ali ipak postoji koliko-toliko. Ako je bar imalo čovjek", kaže Mikletić. Za Ružicu i njezinu obitelj nema mira dok ne pronađu svoje najmilije.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene