Udruga potrošača želi detaljnije deklaracije na ambalaži mlijeka. Ističu, svaki potrošač ima pravo znati otkud je mlijeko koje pije, a trenutačno na ambalažama ne mora biti naznačena zemlja podrijetla.


Mlijeko se svaki dan kupuje i pije. No, čitaju li se deklaracije?

Vezani članci Ilustracija: Dusko Jaramaz/PIXSELL Evo od kada se uvodi povratna naknada za plastične boce za mlijeko, s njom stiže i poskupljenje Povratna naknada za ambalažu (Foto: Dnevnik.hr) Čeka nas još jedno poskupljenje: "Država i tako radi ono što oni hoće''

"To ne gledam uopće", kaže Marin.

"Čitam ako neki novi proizvod kupujem. Ali inače ne", kaže i Mira.

"Čitam deklaraciju, masnoću, kvalitetu i od kuda je - jer ja to moram znati", kaže pak Marija. 

Podrijetlo zemlje mlijeka ne mora biti naznačeno. Naime, na ambalažama mlijeka pišu hranjive vrijednosti, proizvođač i njegovi podaci, ali ne i - zemlja podrijetla.

"Vi ne znate je li taj proizvođač to mlijeko kupio u Kini, pa ga je uvezao u Hrvatsku. Ne znate je li ga kupio u Italiji, pa uvezao u Hrvatsku. Znači, vi iz te deklaracije to ne vidite. I to je problem", ističe Dijana Kladar, predsjednica Razvojne organizacije za zaštitu potrošača

Zašto je to tako - pitali smo Ministarstvo poljoprivrede i Agenciju za sigurnost hrane.

"Doista, na pakiranjima mlijeka ne stoji zemlja podrijetla, što je sukladno i europskoj uredbi o informiranju potrošača, pa i Hrvatska poštuje taj propis", pojasnio je Zdravko Barać, ravnatelj Hrvatske poljoproivredne agencije.

Drugim riječima, nije propisano da je obvezno naznačiti zemlju podrijetla. U udruzi potrošača stoga žele strože propise.

"Ako je ono iz Italije, ja želim da mi piše da je to mlijeko iz Italije. Ako je ono izvan EU-a, onda želim da mi piše da je izvan EU-a i da to nije mlijeko hrvatskog mljekara", kaže gđa. Kladar.

Na farmi Kristijana Pandeka dnevno se proizvede do 3000 litara mlijeka. Dio prodaje na mljekomatima. Interes je, kaže, nakon slučajeva sa salmonelom - porastao.

"I naši se potrošači žele uvjeriti odakle je to mlijeko koje oni konzumiraju i tko ga proizvodi. Tako da mi imamo vrlo česte posjete farmi", kaže Pandek.

Europarlamentarka Biljana Borzan ističe - mnogi drugi proizvodi su zakonima puno strože regulirani, ali ne i mlijeko.

"Svaka država članica može dodatno postrožiti europske propise ako smatra da njihovi građani to žele", ističe Borzan.

A do tada ne možemo biti sigurni otkud je mlijeko koje pijemo.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr