Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čest fenomen

Stiže kraj kvarenju bijele tehnike nakon isteka jamstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uzrok fenomena kvarova bijele tehnike nakon isteka jamstva, vjerojatno bi svaka obitelj voljela znati. No, za sada može samo sumnjati.

Mnogi se žale da im bijela tehnika ispravno radi točno koliko traje jamstvo. Dan nakon i odmah kvar. Da su kućanski aparati programirani da kraće traju - počinju sumnjati i zastupnici u Europskom parlamentu te doskočili tom problemu.

Pročitajte i ovo Ana Knežević, Udruga za zaštitu potrošača Goleme kazne Što napraviti kada naletimo na lažna sniženja, objašnjava Ana Knežević iz Udruge za zaštitu potrošača Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu - 1 Geoblocking Lažna sniženja i online prijevare: Europarlamentarka Biljana Borzan iznijela poražavajuće podatke

Zaštopan hladnjak je kvar s kakvim se serviser Vedran Krček susreće sve češće. "Nekadašnji hladnjaci su trajali skoro kao i čovjekov vijek, dok danas hladnjak u prosjeku 7 do 10 godina, i zamjena", kaže.

Elektronika je, kaže, sve naprednija, ali i sve kratkotrajnija. "Sa sigurnošću se rade lošiji aparati nego što su se radili prije, jer je danas takvo tržište, ima takav monopol da se kupuju nove stvari", smatra serviser Vedran.

Slična iskustva ima i 92 posto građana Francuske. Prema jednom istraživanju, toliko njih smatra da su proizvodi koje kupuju programirani da kraće traju, odnosno, da se pokvare odmah nakon isteka jamstva.

"Građani mi se vrlo često javljaju da taman kada istekne jamstvo, čak se događa sljedeći dan, ili možda unutar mjesec dana da se uređaj pokvari, i da se ne isplati popravljati", kaže Biljana Borzan, hrvatska eruroparlamentarka i članica Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača u EU parlamentu.

U Europskom parlamentu zbog toga će se raspravljati o uvođenju oznake minimalnog trajanja uređaja. "Smatra se da bi već takva oznaka povećala prodaju određenog uređaja za 50 ili 70 posto. Također, važno je da na tržištu postoje rezervni dijelovi i da su oni po razumnim cijenama", dodaje Borzan.

Mnoge europske države s ovim problemom odlučile su se obračunati kroz nacionalne zakone. U Francuskoj je tako zakonom zabranjeno programirano kvarenje, a u Švedskoj se daju porezne olakšice potrošačima, koji uređaje nose na popravak.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene