Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Udruga hrvatskih sudaca poslala je redakcijama priopćenje povodom kritika odluke u predmetu Fimi media.


Nezadovoljni načinom na koji se javnost odnosi prema rušenju presude u slučaju Fimi media i vraćanju cijelog procesa na početak, Udruga hrvatskih sudaca poslala je priopćenje medijima.

Sanader iz zatvora izlazi najranije krajem sljedećeg tjedna: 'Ovo je opstrukcija!'

Vezani članci Agrokor (Foto: Filip Kos/PIXSELL) Slovenski vrhovni sud: Dionice Mercatora moraju odmah biti vraćene Agrokoru Slika nije dostupna Hrvatin: građanima treba osigurati lakši pristup sudu i suđenju

U priopćenju tvrde kako se objavljuju iskrivljeni komentari i poruke koji pogrešno tumače odluku Vrhovnog suda RH i time namjerno ili nenamjerno obmanjuju javnost.

Objasnili su neke termine za koje smatraju da su mnogima nejasni.

'1. Rješenjem VSRH ukinuta je nižestupanjska odluka, a nije donesena odluka o postojanju ili nepostojanju ičije kaznene odgovornosti.

2. Svi komentiraju nešto što još nisu niti pročitali niti znaju razloge odluke jer odluka još nije otpremljena. Takvo komentiranje 'napamet' neobjavljenog obrazloženja je nestručno, deplasiranu i zlonamjerno.

3. Svrha suđenja u žalbenom postupku je ocijeniti osnovanost žalbenih razloga i ako bi sud zanemario osnovane navode žalbe postupao bi protuzakonito i suprotno načelu pravičnog suđenja.

4. Kada netko nje zadovoljan odlukom suda, tada nastupa 'sumrak pravosuđa', a to ovisi o interesnoj skupini ili pojedincima kojima sudska odluka ne odgovara. Jednom su to političari, drugi puta nevladine organizacije, treći puta odvjetnici, potom kvazi poznavatelji koji imaju tobožnje 'insajderske' informacije ili pak novinari koji prečesto pišu u nečije ime i za nečije interese. Svima je zajedničko nepoznavanje ili vrlo malo poznavanje prava te velika želja za blaćenje sudbene vlasti.

Zato molimo razne Tome, Deviće, Kregare, alias Ivane Violiće i mnoge druge sveznalice da zbog izbjegavanja budućih nesporazuma na vrijeme obavijeste sud i javnost kakve su im odluke po volji kako bi se sudovi znali kako suditi, kada odluke donositi i objaviti, a da bi suci konačno uživali u njihovoj naklonosti, ne zato što svoje dužnosti obavljaju sukladno zakonu, nego zato što sude po njihovoj želji', stoji u priopćenju.

Priopćenje je potpisao predsjednik UHS-a, Đuro Sessa.

HND: priopćenje Udruge hrvatskih sudaca uvreda i prijetnja novinarima

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) reagiralo je u nedjelju na priopćenje Udruge hrvatskih sudaca koje je potpisao predsjednik Đuro Sesa u vezi javnih komentara presude u slučaju Fimi Media, ocijenivši ga neprimjerenim te kao uvredu i prijetnju novinarima.

Priopćenje Udruge hrvatskih sudaca u vezi javnih komentara presude Vrhovnog suda u slučaju Fimi Media smatramo nedopustivim u javnom govoru te uvredljivim za novinare, ali i sve građane Hrvatske, navodi HND u priopćenju i izražava razočaranje razinom i načinom na koji se sudac Vrhovnog suda i predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Đuro Sessa u ime sudaca obratio javnosti, dezavuirajući novinare, političke komentatore i javnost u cijelosti.

HND ocjenjuje da je "ton priopćenja sudačke udruge svađalačko-ironičan", uključujući i tvrdnju kako je svim kritičarima odluke Vrhovnog suda 'zajedničko nepoznavanje ili vrlo malo poznavanje prava te velika želja za blaćenje sudbene vlasti'.

Takve tvrdnje HND smatra potpuno neprimjerenim u javnom istupu predstavnika nositelja jednog od stupova trodiobe vlasti u Republici Hrvatskoj te ga doživljava i kao uvredu i prijetnju.

Tom u prilog navode da "Đuro Sessa, s jedne strane, prigovara da se u javnosti 'iskrivljeno' komentira, pogrešno tumači odluka Vrhovnog suda i obmanjuje javnost, i to 'napamet', jer nitko ne zna razloge ukidanja presude Ivi Sanaderu, a s druge strane Sessa koji o presudi ne zna ništa više od novinara, tvrdi kako su novinarski komentari 'iskrivljeni', 'pogrešni' i 'zlonamjerni'.

Ako je to razina koju nam vrh hrvatskog pravosuđa nudi kao obrazac rada i javnog komuniciranja, ozbiljno smo zabrinuti za sudbinu pravde u našoj zemlji, poručuje HND i podsjeća da svaki građanin, pa tako i suci, može tražiti ispravak od redakcije koja je objavila novinarski uradak na koji imaju primjedbu ili u krajnjem slučaju podići tužbu, a također može autora prijaviti Vijeću časti HND-a. (Hina/I.D.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook