Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vijeće traži dopunu dokumentacije

Sanader iz zatvora izlazi najranije krajem sljedećeg tjedna: 'Ovo je opstrukcija!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jamčevina u obliku dvije nekretnine podnesena je radi puštanja na slobodu Ive Sanadera u slučaju Fimi media.

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader vikend će provesti u istražnom zatvoru u Remetincu jer će izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda o njegovom prijedlogu jamčevine odlučivati najranije u ponedjeljak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavak suđenja Sanaderu Fimi media: Sapunar tvrdi da je nalog došao direktno od Mladena Barišića Slika nije dostupna Suđenje Sanaderu "Sanader je Barišića pitao: Mladene, kako se zove firma? Odgovor je bio Fimi media"

Sanaderovi branitelji podnijeli su u petak prijedlog sudu da prihvati nekretnine kao jamstvo pošto je Vrhovni sud dan ranije ukinuo presudu protiv Sanadera te mu produljio istražni zatvor u slučaju Fimi media i zamijenio ga jamstvom od 12,4 milijuna kuna.

'Hipoteku na kuću gospođe Sanader i Gorana Suića koji je dao svoju kuću upravo zato da ne bi trebali tražiti nove izvode iz zemljišnih knjiga i nove izjave i nove procjene kuća ljudi koji se nalaze van Zagreba', kazala je odvjetnica Jadranka Sloković.

Uz trećinu kuće u Kozarčevoj koja nije pod blokadom, u vlasništvu Mirjane Sanader, ponuđena kuća odvjetnika Gorana Suića vrijedna je 9 milijuna kuna. No, sud je procijenio valjanost ponude i utvrdio nepravilnosti.

Zoran Milanović o presudi Sanaderu: Da sam na njihovom mjestu ne bih bio tako opušten

Sud je međutim nakon razmatranja prijedloga zatražio od obrane dopunu dokumentacije.

Sudsko vijeće našlo je nepravilnosti u zahtjevu za jamčevinu za Ivu Sanadera, zbog nedostatne dokumentacije, doznaje reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Ivanda.

Problem je nastao oko dokazivanja vlasništva nad nekretnonom koju je ponudio kao jamčevinu za izlazak Ive Sanadera na slobodu, njegov odvjetnik, Goran Suić. S obzirom da je odvjetnik Suić u više navrata prodavao, pa ponovno kupovao svoju kuću, Sud je naložio dostavljanje pravne dokumentacije prije nego nekretninu uvrste kao jamčevinu. Odvjetnica Jadranka Sloković kazala je kako se ovdje radi o opstrukciji Ive Sanadera te kako će poduzeti sve potrebne mjere kako bi to dokazali.

'Sudsko vijeće još nije ušlo u zasjedanje, oni su prethodno razmotrili taj zahtjev obrane i dokumentaciju koju je obrana dostavil,a te smatraju da ta dokumentacija nije dostatna', objasnio je Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu.

Za Ivu Sanadera to znači odgađanje izlaska iz Remetinca. Za njegove odvjetnike više posla s papirologijom. Odvjetnici Ive Sanadera tvrde kako će angažirati PMF kako bi Sudu dokazali da je kuća odvjetnika Gorana Suića u cijelosti u njegovom vlasništvu.

Za Ivu Sanadera to znači odgađanje izlaska iz Remetinca. Za njegove odvjetnike više posla s papirologijom.

'Notorna je stvar da je gospodin Suić sa svojom suprugom suvlasnik po pola onda bi njih dvoje mogli garantirati gospodinu Sanaderu sa svojojm nekretninom i ne bi bilo nikakvih problema, a s obzirom da je on sam kupovao je u dva navrata kuću koja je upisana dva puta po jedna polovina sada se iznalazi taj razlog koji je više nego smiješan', smatra odvjetnik Čedo Prodanović.

'I sad sud traži dokaz da je on vlansik kuće jedan kroz jedan. Mi smo naravno sad odlučili angažirati PMF kako bi nam u stvari oni objasnili da dvije polovice čine jedno cijelo', kazala je Sloković.

A svoje nekretnine kao jamčevinu nudili su i drugi Sanaderovi prijatelji među njima i Luka Bebić te arhitekt Jerko Rošin. Njegova supruga kaže, sve zbog prijateljstva.

'Dakako da smo bili spremni i to jamčiti sa stanom u Zagrebu kao i prvi put mislim da smo prijatelji i u dobru i zlu, ne samo u dobru', rekla je Đanka Rošin.

Iako je Vrhovni sud ukinuo presudu za Fimi Mediu, odredio je Sanaderu istražni zatvor koji je zamijenjen jamčevinom od 12,4 milijuna kuna. Toliko je bivši premijer nudio i prije četiri godine kao jamčevinu za svoju slobodu. Višemilijunski iznos umjesto života u Remetincu nikako nije privilegij bogatih, objašnjava odvjetnik Mate Matić.

'To znači da bude dovoljna prijetnja onome kome se ono određuje da ne počini prekršaj kojim bi se to jamstvo oduzelo da oduzimanjem tog iznosa bude velika prijetnja da nikome neće padati napamet da to čini', rekao je Matić.

Ivu Sanadera sad od slobode dijeli prihvaćanje nekretnina od strane suda, ali i mogućnost Uskoka da se žali na prihvaćene nekretnine.

Po riječima glasnogovornika Županijskog suda Krešimira Devčića, obrana u petak do kraja radnog vremena nije dostavila potrebnu dokumentaciju pa se ročište može očekivati najranije u ponedjeljak, nakon što obrana dostavi tražene dokumente.

 O prijedlogu jamčevine odlučivat će izvanraspravno vijeće, na čiju odluku stranke imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu. Tak nakon pravomoćnog riješenja Sanader bi mogao izaći iz zatvora u Remetincu.

Prihvatili li sud jamstvo, na zagrebačkom Općinskom sudu će se provesti uknjižba nekretnina, a Sanader mora obećati da neće bježati nakon čega će biti pušten iz istražnog zatvora u kojemu je gotovo tri godine i deset mjeseci.

Ivo Sanader tako ostaje u Remetincu za vikend, a najranije bi na slobodu mogao izaći tek krajem sljedećeg tjedna. Kada izvanraspravno vijeće usvoji nekretnine kao jamstvo da Ivo Sanader može na slobodu to rješenje nije promptno pravomoćno. Tada tek kreće rok od tri dana za žalbe, a tužiteljstvo se još nije izjasnilo hoće li se žaliti ili ne. Vjerojatno će čekati zadnji dan, petak, jer je u četvrtak praznik, što opet puštanje na slobodu odgađa za drugi ponedljeljak. Ako se žale, o toj žalbi odlučuje Vrhovni sud.

TIH: Pravosuđe je dužno osigurati stvarnu borbu protiv korupcije

Vrhovni sud jučer je u potpunosti ukinuo presudu u slučaju Fimi media, te slučaj vratio na početak. Kako bi bio pušten da se brani sa slobode, Ivo Sanader mora platiti jamčevinu u iznosu od 12,4 milijuna kuna.

Podsjetimo, nepravomoćnom presudom iz ožujka prošle godine Sanader je, uz devet godina zatvora, osuđen i na povrat 15,27 milijuna kuna koje je po mišljenju suda stekao izvlačenjem novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media. No, za razliku od njegove obrane te članova obitelji i predstavnika tvrtki u kojime je bio suvlasnik, a koji su se također žalili Vrhovnom sudu na oduzimanje imovinske koristi, Uskok je drugog dana javne sjednice pred Vrhovnim sudom ustvrdio da je bivšem premijeru presudom umjesto 15,27 milijuna kuna trebalo biti oduzeto čak 23,7 milijuna kuna, odnosno gotovo 8,5 milijuna kuna više.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene