Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konverzija kredita

Udruga Franak: Banke šalju potencijalno nezakonite anekse

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga Franak poslala je Otvoreno pismo u kojem se obrazlaže potencijalna nezakonitost banaka prilikom ugovaranja konverzije s dužnicima.

Otvoreno pismo Udruge Franak u kojem prijavljuju potencijalne nezakonitosti banaka objavljujemo u cijelosti:

Pročitajte i ovo Prosvjed Udruge Franak Bivši korisnici kredita HUB: "Neprimjeren pokušaj manipulacije. Ovakvom odlukom Vrhovnog suda nije se ništa promijenilo" Denis Smajo, suradnik udruge Potrošač (Foto: Dnevnik.hr) Slučaj franak Poznati aktivist u slučaju Franak poručio: "Budimo spremni svi u isti dan podignuti tužbe protiv banaka!"

Banke šalju prve izračune konverzije kredita u švicarcima

'Udruga Franak je nakon prvog zaprimljenog materijala za konverziju jednoga CHF kredita otkrila da Erstebank d.d. ima namjeru kršiti odredbe „Zakona o konverziji“.

Prve izračune konverzije kredita iz CHF u eure pojedine banke poslale su danas, a ostale će u zakonskom roku – do kraja tjedna. Zakonom o potrošačkom kreditiranju propisano je:„Konverzija kredita Članak 19.e (9) Ako potrošač prihvati izračun konverzije kredita, vjerovnik neće tražiti dodatne instrumente osiguranja plaćanja, u odnosu na ugovorene, niti postavljati dodatne uvjete potrošaču kojima bi se derogirala njegova druga prava.“

Erstebank d.d. u prijedlog aneksa ugovora uglavila je i sljedeću odredbu:

„U slučaju donošenja odluke o ukidanju ili prestanku važenja ZID ZPK opisane u članku 13.3. ovog Aneksa, otpast će i pretpostavka temeljem koje su potpisnici ovog Aneksa pristupili potpisivanju istoga. U cilju potpunog informiranja potpisnika ovog Aneksa, kao i sprječavanja sudskih postupaka i pravne nesigurnosti koja može nastati kao posljedica takve odluke, potpisnici ovog Aneksa prihvaćaju da Banka pridržava pravo izjaviti da u tom slučaju od dana ukidanja ili prestanka važenja ZlD ZPK ovaj Aneks ne proizvodi učinke te će se smatrati kao da nije ni sklopljen i primjenjivati će se odredbe Osnovnog ugovora, a svaka strana će biti obvezna vratiti drugoj što je primila temeljem odredbi ovog Aneksa.“

Očigledno je da tim činom Erstebank d.d. krši odredbe članka 19.e stavka 9. ZIDZPK, jer uvjetuje potpisivanje ugovora odredbom koja je zakonom zabranjena.

Osim toga, valja naglasiti da čak i eventualnim ukidanjem ZIDZPK 2015 ne prestaju učinci konverzije. Naime, ako se neki zakon ukine, sve ono što je na temelju takvoga zakona učinjeno prije ukidanja vrijedi i ne poništava se.

Drugim riječima, ako bi nakon potpisanog aneksa i provedene konverzije ZIDZPK bio ukinut, banka ulazi u pravni spor isključivo sa državom, koja je zakon donijela, a druga ugovorna strana s time više nema apsolutno ništa.

Udruga Franak ovim otvorenim pismom obavještava javnost, Hrvatsku narodnu banku (HNB), Ministarstvo financija RH i Hrvatsku udrugu banaka (HUB) da se po zakonu mora striktno postupiti, a da je uvidom u poslane materijale za jednu konverziju utvrdila potencijalno kršenje odredaba ZIDZPK.

Pozivamo HNB i Ministarstvo financija da svojim institucionalnim mjerama već sada osiguraju da sve banke u postupku konverzije kredita postupaju sukladno zakonskim odredbama kao i HUB da upozori svoje članice na nezakonitosti u poslovanju', stoji u priopćenju.

Iako se naveliko spekulira o tome hoće li Ustavni sud potvrditi zakonitost konverzije i u dijelu javnosti prejudicira se da će odluka pasti upravo ovih dana, banke tvrde da priprema konverzije teče. Pojedine banke već su poslale izračune konverzije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene