Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Danak za krizu

Udar na buduće mirovine hrvatskih građana - Teva je mirovincima odnijela 120 milijuna kuna

Prosvjed za Tevu u Izraelu (Foto: AFP)
Prosvjed za Tevu u Izraelu (Foto: AFP) Foto: Afp
Ulagači su platili danak za krizu u Tevi. Vrijednost AZ-ova udjela u farmaceutskom divu pala sa 706,5 na 586,2 mil. kuna u prvoj polovici ove godine

Domaći mirovinski fondovi nakon Agrokora doživjeli su još jedan udarac svojim ulaganjima. Od kraja 2016. do srpnja 2017. vrijednost AZ-ova udjela u Tevi pala je sa 706,5 na 586,2 milijun kuna, javlja Poslovni.hr.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 5 Provjerite stanje Vaš novac i budućnost nalaze se u ovim fondovima, a znate li uopće kako oni stoje i s koliko ćete novca dočekati starost? Umirovljenici/Ilustracija je li im se isplatilo? U mirovinu lani otišli prvi građani koji su štedjeli i u drugom stupu, pogledajte koliko sada primaju

Kriza u ovom faraceutskom divu negativno se odrazila na buduće mirovine hrvatskih građana. Naime, dva obvezna mirovinska fonda - AZ i Erste plavi - posjeduju nezanemarivu količinu dionica Teve.

Najveći mirovinski fond AZ koji ima više od pola milijuna članova, u najbrojnijoj kategoriji B ima 2,7 milijuna dionice Teve kojima se trguje na Njujorškoj burzi (NYSE), piše Poslovni. Koliko ukupno dionica Teve ima taj fond nije točno poznato, ali prema dostupnim podacima s internetske stranice Teve piše da su samo prošle godine kupili milijun dionica.

Pod pretpostavkom da AZ i dalje posjeduje 2,7 milijuna dionica s cijenom od 18,52 dolara zabilježenoj u ponedjeljka na NYSE-u, AZ-ov udio vrijedi 321,6 milijuna kuna. Drugim riječima, u tom je slučaju vrijednost AZ-ova udjela praktički prepolovljena u samo godinu dana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene