Zračna luka Franjo Tuđman
Zračna luka Franjo Tuđman Foto: Cropix

Višemjesečni rad zagrebačke policije rezultirao uhićenjem u Zračnoj luci Franjo Tuđman. Računalnim prijevarama oštetio je kompanije za gotovo 2 milijuna eura.


Zagrebačka policija u suradnji s Ministarstvom financija - Uredom za suzbijanje pranja novca te policijom Malezije, provela je kriminalističko istraživanje nad muškarcem zbog sumnje da je počinio kaznena djela pranja novca i računalne prijevare.

U sklopu istrage potvrđena je sumnja da je 45-godišnjak tijekom 2021. i 2022. nepoznatim osobama dao podatke o bankovnim računima trgovačkog društva sa sjedištem u Zagrebu u kojem je bio odgovorna osoba.

"Na te je račune primao doznačena materijalna sredstva stečena kaznenim djelima računalne prijevare na štetu inozemnih trgovačkih društava sa sjedištem u Maleziji i u Ujedinjenom Kraljevstvu", izvijestila je policija.

Nakon što je primio novac, uplaćivao ga je na račune u inozemstvo, najčešće trgovačkim društvima s područja Kine. U suradnji s Uredom za sprječavanje pranja novca, dio sredstava koja potječu od kaznenog djela blokiran je na računima trgovačkog društva iz Zagreba i samim time počiniteljima je onemogućeno daljnje raspolaganje sredstvima.

Ilustracija Ova vrsta prijevare sve je češća: Lažni direktori oštetili tvrtke za više desetaka tisuća eura

Materijalna šteta od gotovo 2 milijuna eura

Analizom transakcija utvrđena je ukupna materijalna šteta od oko 1.964.300 eura, od čega je 798.000 eura zamrznuto na računima trgovačkog društva iz Zagreba, a 966.000 eura naknadno je povučeno s tog računa i vraćeno trgovačkom društvu u Maleziji.

Nakon što je kriminalističko istraživanje završeno, osumnjičeni je u zakonskom roku predan pritvorskom nadzorniku, a posebno izvješće kao dopuna kaznene prijave predano je Općinskom državnom odvjetništvu u Novom Zagrebu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju