Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NA PERISTILU

Apsurd u turističkom biseru Jadrana: Pogledajte koliko se plaća za najam prostora u srcu UNESCO-ove zaštićene zone

Najam površina u Splitu (Foto: Dnevnik.hr)
Najam površina u Splitu (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ivan Malada (Foto: Dnevnik.hr) Ivan Malada (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Najam površina u Splitu (Foto: Dnevnik.hr) Najam površina u Splitu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Odgovor grada Splita (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
U zaštićenim jezgrama naših turističkih bisera javne su površine u najmu privatnika. No neki ugostitelji ne dopuštaju građanima da sjednu primjerice na dio koji je pod najmom na Peristilu ako tu neće nešto popiti. S druge strane, Gradu plaćaju mizeran iznos za najam tog dijela Peristila.

U srcu je UNESCO-ove zaštićene jezgre i kavana u Splitu čiji vlasnici Gradu Splitu već godinama plaćaju najam dijela Peristila. Direktor kavane Ivan Malada pojašnjava o kakvoj je cifri riječ.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Postavljene nadzorne kamere Splitski Peristil dobio 'oči' Slika nije dostupna Za rekord VIDEO Split: Komad čokolade zauzeo 101 metar četvorni!

"Gradu Splitu mjesečno za najam poslovnog prostora i javne površine plaćamo oko 40 tisuća kuna", kaže Malada.

No ako netko neće popiti piće na 33 kvadrata stepenica Peristila u njihovu najmu, zamolit će gosta da se pomakne.

"Naravno da ne tjeramo goste, ovo je uslužna djelatnost. Isti je takav princip u Veneciji, Madridu , Rimu, pa ne vidim zašto ne bi bio i ovdje jer se na kraju krajeva tako oslobodi mjesto za one koji bi nešto konzumirali u našem lokalu. To je nepohodno jer je to naša osnovna djelatnost od koje uprihođujemo, plaćamo troškove", pojašnjava Malada. Kaže i da su Gradu Splitu prošle godine platili oko pola milijuna, a državi oko dva milijuna i sto tisuća kuna.

Iz Grada Splita odgovaraju da je mjesečni iznos za Peristil 2.557,50 kn. Također, nemaju saznanja o tome da se tjeraju posjetitelji sa skala na Peristilu. Reporter Nove TV Mario Jurič htio je o korištenju javne površine porazgovarati i s konzervatorima, ali oni su jučer šutjeli.

"Je li u redu da kafić ima koncesiju na javnoj površini? Ne! Zna se da je javna površina za sve ljude pristupačna, bez ikakvih ograničenja", kaže Slobodan iz Splita.

Za najam javnih površina Grad Šibenik od ugostitelja uzme oko 3 i pol milijuna kuna godišnje.

"Kod nas su te javne površine namijenjene za iznajmljivanje štekata napravljene u zonama. Različito se plaća, imamo dijelove koji su ostakljeni, koji se cijele godine koriste", kaže Miroslav Lucić iz Odjela za komunalne djelatnosti Grada Šibenika.

Veliku svotu novca prima i "zlatna turistička koka" – Dubrovnik. Prema podacima iz gradske uprave, samo prošle godine od zakupa javnih površina uprihodovano je oko 16 milijuna kuna. Od toga je polovica za stolove i stolice u povijesnoj jezgri – gotovo osam milijuna kuna. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene