Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Puno toga krije se iza statistike

Kako zaraditi od turizma, a da se izbjegnu gužve: U Dubrovniku se radi novi plan upravljanja

Uspješan turizam? (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Uspješan turizam? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Uspješan turizam? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Uspješan turizam? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Uspješan turizam? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Uspješan turizam? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Uspješan turizam? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/3 >>
Dok se broje dolasci i noćenja, redaju analize, spominje stagnacija turizma i loša sezona, iza brojki se krije puno toga.

Za neke gradove, poput Dubrovnika - manji ili jednak broj dolazaka znači dobru stvar. Hrvatski turizam treba naučiti kako više ponuditi i zaraditi, a izbjeći gužve.

Pročitajte i ovo Aviolinije u Hrvatskoj Bolja povezanost je ključ Hrvatska spremna za rekordnu sezonu: Povezani s više od 500 destinacija Slika nije dostupna Sezona u punom jeku Odlične vijesti s juga Hrvatske! U ovu je županiju u srpnju stiglo 90 posto više turista nego u isto doba lani

Dubrovnik u srpnju i kolovozu bilježi nešto više dolazaka nego prošle godine, ali su noćenja na istoj razini. U Dubrovniku su nesnosne gužve već godinama i više turista od ovoga grad jednostavno ne može podnijeti.

Uspješnost sezone pokazat će zarada na kraju godine. A uspješnost turizma su i prihodi i održivost i zadovoljstvo lokalnog stanovništva. Broj gostiju u brojnim hrvatskim gradovima davno je premašio kapacitete postojeće infrastrukture. Ako su dolasci i noćenja na razini kao i lani, a prihodi veći, to je uspjeh.

"Treba dugogodišnji plan, treba planirati turizam malo dulje, 10 - 20 godina unaprijed, a ne godinu, zbog toga nam se i događa ovo što se događa", ističe Vicko Grbić iz naselja Mlini.

Grad poput Dubrovnika ogledni je primjer uspješnosti, zarade, ali i pritiska na infrastrukturu. Hrvatski turizam ide, ali pitanje je kamo, kako i do kada. Lokalne samouprave moraju donijeti svoje planove upravljanja.

"Plan upravljanja bi trebao biti završen do kraja godine, preuvjet tom planu je i strategija turizma s posebnim osvrtom na cruising turizam", rekla je Jelka Tepšić, zamjenica gradonačelnika Dubrovnika.

U Dubrovniku više nema blokada na ulasku u grad, određene mjere funkcioniraju. Ali gužve su se preselile na prometnice gdje je situacija neizdrživa. A najjužnija hrvatska županija jedina je u kojoj autocesta i brza cesta praktički prestaju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene