U zaleđu Crikvenice, u bribirskom kraju problem s gladnim medvjedima. Dvije mrtve i tri ozlijeđene kobile epilog je nedavnog napada ove velike zvijeri! Kako se ponašati u bliskom susretu s medvjedom istražio je Marko Balen.

Galerija Medvjedi haraju Vinodolskim zaleđem (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Medvjedi haraju Vinodolskim zaleđem (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Medvjedi haraju Vinodolskim zaleđem (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Medvjed je ogradu razbio kako bi došao do konja koji su bili ograđeni. Jedna mrtva i tri ozlijeđene kobile - epilog su nedavnog napada na blago Drage Uremovića, uzgajivača konja.

Vezani članci Željko Orešković Macola (Foto: Dnevnik.hr) Macola ne da svoje medvjede, najavio osnivanje udruge: "Ja sam ih othranio na dudu i za njih sam mentalno vezan" Medvjedi u Macolinom Zoo vrtu (Foto: Pixsell,Boris Scitar/Vecernji list) Nova nada za Macoline medvjede: Iz kaveza iza restorana uskoro će biti preseljeni na znatno bolje mjesto

"Nije to prvi put da on to nama radi, onda kažu napravi ogradu, ja sam ih stavio u ogradu i još sam im olakšao posao", kaže Drago Uremović.

Jednu kobilu usmrtio je medvjed i Mijatu Jovanoviću koji se godinama bavi konjogojstvom.

"Protiv predatora se ne poduzima ništa, vuk je naše blago, medvjed je koliko toliko stavljen pod nadzor", govori Mijat Jovanović.

U Hrvatskoj ima oko 1000 medvjeda - a ove je godine dopušten odstrel njih 140. Medvjedi nisu rijetka pojava u ovome kraju, šumama u zaleđu Crikvenice i Novoga Vinodolskoga koje graniče s Gorskim kotarom. Lovci probleme stanovnika pokušavaju riješiti interventnim odstrjelom, iznad dozvoljene kvote.

"Imamo proljetni i jesenski dio lovne sezone i interventni odstrel koji se provodi u zoni gdje medvjed nije poželjan, ističe Igor Kleković, zamjenik predsjednika LD „Vepar" Bribir.

U proljeće i ljeto medvjedi se češće spuštaju u naseljena područja u potrazi za hranom. Stradavaju vinogradi, voćnjaci, vrtovi i stoka. Iako su medvjedi postali normalna pojava u ovim šumama - izletnici i planinari nisu u opasnosti. Treba tek poslušati savjete ljudi koji se svakodnevno ovuda kreću.

"Bitno mu je dati do znanja da ste prisutni, eventualno zvukovima i pokretima. I lagano se pokušati udaljiti", rekao je Boris Miklić, predsjednik OV općine Vinodolske

I najčešće takvi susreti završe da svatko ode na svoju stranu. No, sa životinjama je drukčije i vlasnici konja koji ih drže legalno i pod nadzorom u strahu su kada će se ovakvi napadi - ponoviti. Rješenje je smatraju jedno - interventni odstrel jer se boje da su se te velike zvijeri noću naučile dolaziti glad utažiti njihovim blagom.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju