Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na solarnu energiju

U Zagrebu otvorena najsuvremenija stanica za punjenje električnih vozila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HEP je u Zagrebu otvorio prvu stanicu za punjenje električnih vozila koja za napajanje koristi solarnu energiju.

Vlasnicima električnih i plug-in hibridnih vozila u Zagrebu od prošlog je tjedna dostupna najsuvremenija stanica za punjenje električnih vozila u Hrvatskoj. Riječ je o HEP-ovoj ELEN LEAF punionici i prvoj stanici za punjenje električnih vozila koja za napajanje koristi solarnu energiju te je ovo kruna HEP-ovog razvojnog projekta ELEN u sklopu kojeg je ova kompanija u trinaest hrvatskih gradova do sada otvorila 22 punionice, po čemu su lideri na našem tržištu. 

Pročitajte i ovo Električno vozilo pruža novo iskustvo vožnje Novo iskustvo vožnje 5 zabluda o električnim vozilima: Kojoj ste vi povjerovali? Električna vozila su nevjerojatno tiha (Foto: NOVA TV Content Team) Novo iskustvo vožnje Vozila koja su nevjerojatno tiha, jedino što čujete je zvuk kotača

Ivica Kostelić na ELEN punionici

Stanica za punjenje sastoji se od dvije nadstrešnice sa solarnim panelima i ultra brzom punionicom za punjenje električnih vozila snage 50 KW DC i 43 KW AC koja omogućuje punjenje električnih vozila u roku već između 15 minuta i pola sata, pri čemu se u isto vrijeme mogu puniti dva vozila. Kao i sve ostale HEP-ove punionice za električna vozila, tako i ova punionica koristi isključivo obnovljive izvore energije (sunčeva energija) te će pomoću solarnih panela ELEN LEAF stanica godišnje proizvoditi 3000 KWh električne energije.

Spoj koncepta elektromobilnosti i primjene obnovljivih izvora energije

'Ova tehnološki i dizajnerski jedinstvena punionica predstavlja izvanredan spoj koncepta elektromobilnosti i primjene obnovljivih izvora energije i upravo takvim spojem okolišno prihvatljivih tehnologija HEP pokazuje da prati europske i svjetske politike smanjenja emisija CO2, sprječavanja klimatskih promjena i očuvanja okoliša', izjavio je član Uprave Hrvatske elektroprivrede, Saša Dujmić.

Otvorenju punionice prisustvovali su brojni ugledni uzvanici

Osim gospodina Dujmića, otvaranju najsuvremenije punionice za električna vozila prisustvovali su i ministar gospodarstva Tomislav Panenić, pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Alen Gospočić, zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Mario Šiljeg, predstavnici Grada Zagreba te voditelj projekta e-mobilnosti HEP grupe Ivica Skorić. Prototip punionice izrađen je temeljem natječaja na kojem je odabran rad i idejno rješenje dizajnerica Ane Banić Göttlicher i Maše Vukmanović. HEP će ove godine nastaviti s otvaranjem novih stanica za punjenje električnih vozila u Hrvatskoj te do kraja 2016. možemo očekivati nove punionice u 19 hrvatskih gradova, a od sljedeće godine HEP će brze punionice postaviti i na autoceste diljem Hrvatske.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene