Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zajednička operacija

Velika međunarodna akcija zbog desničarskog terorizma: Uhićenja u više europskih zemalja, pod istragom dva maloljetnika iz Hrvatske

Pet desničarskih terorista uhićeno je u zajedničkoj akciji institucija različitih zemalja, a među njima su i dva maloljetnika iz Hrvatske

Eurojust i Europol podržali nadležna tijela u Belgiji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Litvi, Rumunjskoj i Italiji u međunarodnoj operaciji protiv desničarskog terorizma. Za vrijeme zajedničkog akcijskog dana, uhićeno je petero osumnjičenika i još sedam drugih ispitano u različitim zemljama, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Osumnjičenici navodno pripadaju desničarskoj organizaciji koja za terorističke aktivnosti koristi online platformu, među ostalim i za širenje nasilne ekstremističke propagande, aktivno vrbovanje novih članova i razmjenu priručnika o oružju iz 3D pisača. Vjeruje se da su neki članovi organizacije napisali svoj vlastiti manifest i da imaju pristup oružju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Odmor iz noćne more Trovali stjenice pa ubili bračni par, zamalo stradala i unuka: "Nikad se nećemo pomiriti s tim"

Usprkos činjenici da su neki od osumnjičenika prilično mladi, pokazatelji su upućivali na povećan rizik da će neki od njih uskoro krenuti u akciju.

Dvije osobe koje su ovim kriminalističkim istraživanjem obuhvaćene u Hrvatskoj su maloljetne, zbog čega policija o njima nije u mogućnosti iznositi više informacija.

S više informacija o policijskoj akciji u Dnevnik Nove TV se javila reporterka Josipa Krajinović.

"U svakom slučaju ove skupine nisu nimalo bezazlene, o čemu govori i sama akcija. Pitali smo premijera Andreja Plenkovića ima li razloga za zabrinutost i rekao je da nema i da je Hrvatska sigurna država", istaknula je reporterka.

"Što se tiče Hrvatske, uhićeno je dvoje maloljetnika koji su dobili kaznenu prijavu za terorizam. Jedan je već ispitan, a drugi bi trebao biti ispitan u subotu. Sve vodi Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu pa u subotu možemo očekivati novo priopćenje", dodala je.

Istraga otvorena u srpnju

Slučaj je otvorio Eurojust u srpnju 2023. godine na zahtjev belgijskih tijela. Agencija je bila domaćin dva koordinacijska sastanka u cilju olakšavanja pravosudne suradnje između tijela zemalja uključenih u istragu. Eurojust je podržao organizaciju koordinacijskog centra na akcijski dan, 9. studenog kako bi omogućio koordinaciju aktivnosti u stvarnom vremenu.

Europolov Europski centar za borbu protiv terorizma (ECTC) pruža svoju podršku još od srpnja 2023. godine te je okupio uključene istražitelje iz cijele Europe kako bi se utvrdila zajednička strategija i pripremio posljednji dan akcije. Intenzivno su se razmjenjivale informacije uz pomoć Europola – u okviru ove istrage razmijenjeno je više od 350 SIENA poruka.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić, reporter Dnevnika Nove TV Istraga u tijeku Poznat razlog ubojstva u Zagrebu? "Policija još ništa ne otkriva, ali sve se glasnije spominje jedan motiv"

Na akcijski dan uspostavljen je zajednički operativni stožer u sjedištu Europola u cilju koordinacije različitih aktivnosti koje su se istovremeno odvijale u svim uključenim zemljama. Osim toga, Europolovi stručnjaci su upućeni u Belgiju, Italiju, Litvu i Hrvatsku kako bi pomogli pri razmjeni informacija između svih uključenih zemalja u stvarnom vremenu.

U ovoj istrazi sudjelovala su sljedeća tijela:

  • Belgija: Ured saveznog državnog tužitelja, Istražni sudac Prvostupanjskog suda u Antwerpenu, Savezna pravosudna policija Antwerpen
  • Hrvatska: Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, Služba terorizma Ravnateljstva policije
  • Italija: Državno odvjetništvo pri Sudu za maloljetnike Pijemonta i Doline Aosta te Ured javnog tužitelja Suda za maloljetnike u Salernu
  • Litva: Odjel za istraživanje organiziranog kriminala i korupcije Ureda glavnog državnog odvjetnika; Litavski ured kriminalističke policije
  • Nizozemska: Ured nacionalnog javnog tužitelja u Rotterdamu, nacionalna policija
  • Rumunjska: nacionalna policija

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene