U Ličko-senjskoj županiji u tijeku je razminiranje poljoprivrednih zemljišta. Uz Sisačko-moslavačku, ova je županija minama najzagađenija.

Galerija Razminiranje (Foto: Dnevnik.he) - 1 +0 Razminiranje (Foto: Dnevnik.he) - 2

Nepristupačan teren i često nepovoljni vremenski uvjeti čine prostor Ličko-senjske županije iznimno zahtjevnim za čišćenje od mina, a sve je teže pronaći i radnike za taj opasan i zahtjevan posao.

Vezani članci Hrvoje Debač iz Ureda za razminiranje (Foto: Dnevnik.hr) U Hrvatskoj još uvijek 32 tisuće neotkrivenih mina, produžava se rok za razminiranje Pirotehničar (Foto: Dnevnik.hr) - 1 "To je vrlo sklizak teren": Ukidanje Centra za razminiranje izazvalu eksploziju reakcija

"Radimo na području na kojem je poginulo najviše pirotehničara. Projekt je zahtjevan, ljudi su upozoreni na prepreke i nadamo se da ćemo posao završiti u roku bez ikakvih stradavanja", rekao je Zdenko Sokač iz Zelenog kvadrata.

Trenutačno je u tijeku 13 projekata na području županije, a stručnjaci kažu da će ona ostati jedna od posljednjih nerazminiranih županija te da će svi poslovi biti gotovi u sljedećih šest do sedam godina.

"Nadamo se da kad ove godine završimo u Republici Hrvatskoj neće biti minsko sumnjivih područja na poljoprivrednim površinama. Trenutno je na području Ličko-senjske županije sumnjivo 139 kilometra kvadratnih, a u RH je sumnjivo 380 kilometara kvadratnih", rekao je Zdravko Modrušan, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje.

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju