Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bajs: Svibanj je zahtjevan mjesec

U svibnju zabilježen 5,5 posto slabiji dolazak turista nego lani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar turizma Damir Bajs danas je u Poreču istaknuo kako su se ostvarila predviđanja turističkih djelatnika da će svibanj biti najzahtjevniji mjesec u predsezoni.

Naime, kazao je, u svibnju je zabilježen pet i pol posto slabiji dolazak u odnosu na isti mjesec 2010. godine. Međutim, kako je rekao, tih pet i pol posto minusa u svibnju nije doveo hrvatski turizam u minus kada se kumulativno gleda dolazak turista u prvih pet mjeseci.

'Mi smo i dalje u plusu i pozitivni, s time da u prvih pet mjeseci imamo povratak domaćih gostiju', naglasio je ministar, dodavši da je domaćih gostiju u svibnju bilo više za 6,5 posto u odnosu na prošlogodišnji svibanj, ili za tri posto veći u prvih pet mjeseci ove godine.

Prema njegovim riječima time se ostvaruju dva ključna cilja Hrvatske za ovu turističku godinu, a to je obraniti povećani tržišni udio i vratiti domaćeg gosta u hrvatska odredišta.

Kako Svjetska turistička organizacija predviđa u Europi rast turističkog prometa od svega dva do četiri posto, ministar Bajs kao jedan od glavnih ciljeva Hrvatske za ovu turističku sezonu ističe - ostvariti četvrtu godinu zaredom bolje rezultate od prosjeka Europe.

'Mi smo u dobroj poziciji, imamo dobre najave za glavnu sezonu, ali neće biti lako, jer su nama konkurentske zemlje poput Francuske, Španjolske i Italije ove godine uložile dodatne napore za povratak svog izgubljenog tržišnog udjela', ustvrdio je ministar Damir Bajs.

Pročitajte i ovo Odlična turistička podsezona - 5 Odlične brojke Ima ih sve više i ne kriju oduševljenje: "Nevjerojatno je sve - od ljudi, grada, ambijenta do zgrada" Rujansko ljeto u Dubrovniku Rujan kao iz snova Idealno ljeto na samom kraju ljeta: Dobrim brojkama nadaju se i u listopadu

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene