Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar turizma Damir Bajs danas je u Poreču istaknuo kako su se ostvarila predviđanja turističkih djelatnika da će svibanj biti najzahtjevniji mjesec u predsezoni.


Naime, kazao je, u svibnju je zabilježen pet i pol posto slabiji dolazak u odnosu na isti mjesec 2010. godine. Međutim, kako je rekao, tih pet i pol posto minusa u svibnju nije doveo hrvatski turizam u minus kada se kumulativno gleda dolazak turista u prvih pet mjeseci.

'Mi smo i dalje u plusu i pozitivni, s time da u prvih pet mjeseci imamo povratak domaćih gostiju', naglasio je ministar, dodavši da je domaćih gostiju u svibnju bilo više za 6,5 posto u odnosu na prošlogodišnji svibanj, ili za tri posto veći u prvih pet mjeseci ove godine.

Prema njegovim riječima time se ostvaruju dva ključna cilja Hrvatske za ovu turističku godinu, a to je obraniti povećani tržišni udio i vratiti domaćeg gosta u hrvatska odredišta.

Kako Svjetska turistička organizacija predviđa u Europi rast turističkog prometa od svega dva do četiri posto, ministar Bajs kao jedan od glavnih ciljeva Hrvatske za ovu turističku sezonu ističe - ostvariti četvrtu godinu zaredom bolje rezultate od prosjeka Europe.

'Mi smo u dobroj poziciji, imamo dobre najave za glavnu sezonu, ali neće biti lako, jer su nama konkurentske zemlje poput Francuske, Španjolske i Italije ove godine uložile dodatne napore za povratak svog izgubljenog tržišnog udjela', ustvrdio je ministar Damir Bajs.

Vezani članci Turisti na otoku Pagu, ilustracija Tvrda kohabitacija korone i turizma: Europske se destinacije bore za svakog gosta, Hrvatskoj su prvi udarac zadali susjedi! Rovinj Velika reklama za Hrvatsku: Čak šest austrijskih magazina na naslovnicama objavilo fotografije Istre - ''Sezona će biti iznad očekivanja''