Predsjednica Republike nazočila je potpisivanju ugovora za realizaciju projekta „Opskrba prirodnim plinom Rafinerije nafte Brod“


Tijekom boravka u Slavonskom Brodu, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je potpisivanju ugovora za realizaciju projekta „Opskrba prirodnim plinom Rafinerije nafte Brod“, te je tom prigodom izrazila uvjerenje kako će potpisani dokumenti pridonijeti jačanju gospodarskih veza između Hrvatske i Rusije.

Vezani članci Mirko Trifunović iz Bosanskog Broda (Foto: Dnevnik.hr) Svjedočanstva nakon eksplozije u rafineriji: "Sve je letjelo, prozori, vrata, stolice... stakla je bilo na sve strane“ Rafinerija u Bosanskom Brodu (Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL) Bosanski Brod: Još 2011. u eksploziji je ozlijeđeno nekoliko osoba

Predsjednica je istaknula pozitivne primjere koji su „oživjeli“ hrvatsko-ruske gospodarske odnose, poput suradnje Croduxa i Rafinerije nafte Brod, PPD-a i Gazproma te ruskih ulagačkih projekata. Kazala je kako je Hrvatska spremna, voljna i zainteresirana razvijati što bolje gospodarske odnose s Rusijom, na načelima reciprociteta, transparentnosti, nediskriminacije i konkurentnosti, a svakako i poštujući uzajamne interese koji su temelj izgradnje međudržavnih odnosa.

Podsjetila je na sastanak održan u listopadu prošle godine, koji je pridonio rješavanju nedoumica i otklanjanju razloga tadašnjeg zastoja u provedbi projekta te zahvalila na angažmanu u nastojanjima realizacije projekta „Opskrbe prirodnim plinom Rafinerije nafte Brod“.

“Nastavno na zalaganje na rješavanju problema zagađenja zraka u Slavonskom Brodu o kojem sam, u nekoliko navrata, razgovarala s predstavnicima Ruske Federacije na najvišem nivou, a poseban interes za rješavanje problema pokazao je, slijedom našeg razgovora, i Predsjednik Putin – kome i ovom prigodom zahvaljujem na pomoći i svim poduzetim naporima u rješavanju ovog problema”, zaključila je Predsjednica Republike.