Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sedmogodišnji plan

'Industrijska strategija počiva na lijepim željama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osamdesetih godina u Hrvatskoj industriji je bilo zaposleno 700 tisuća radnika, a sada 219 tisuća.

Industrijska strategija za predstojećih sedam godina počiva na lijepim željama, nedostaju joj poluge kojima bi se realizirala, a pitanje je i mogu li se stvoriti uvjeti kako bi se zacrtani ciljevi ostvarili, neke su od ocjena kojima je saborska oporba danas kvalificirala prijedlog tog strateškog dokumenta za hrvatsku industriju.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca Slika nije dostupna Elektroničke iskaznice samo evidencija Ako i ne dolaze u Sabor, nema sankcija za zastupnika

'Ova strategija počiva na lijepim željama, planovima i vizijama. Bazira se doduše na nekoliko grupa kvalitetnih podataka, ali bez novca, a čak štoviše, u njoj piše kako se oslanja na klasične bankarske kredite kao u kvalitetnu opciju za investiranje', ustvrdio je laburist Dragutin Lesar.

Osamdesetih godina, podsjeća, u Hrvatskoj industriji je bilo zaposleno 700 tisuća radnika, a sada 219 tisuća.

'Pokretanje izvoznog dijela gospodarstva i proizvođača najprije zahtijeva investiciju, a ova strategija počiva na klasičnim bankarskim kreditima kao mjere investiranja.

Radi se o bankama koje u Hrvatskoj industriju kreditiraju s duplo većom kamatom nego u svojim matičnim državama, a kao kreditna masa koju oni plasiraju u Hrvatsku se dijelom koristi i ona koju je HNB deponirala kod njih', ističe taj Laburist.

'Izgleda da ćemo imati strategiju i vjerojatno će ministar Vrdoljak i ministar Lalovac lupit s njom o stol pa će se strane banke prepasti', ustvrdio je HDSSB-ovac Bubalo.

Svaka vlast, kaže Lesar, donosi svoje strategije te one mogu biti samo mandatne i kratkoročne.

'Takve strategije moraju imati poluge kako bi se realizirale i ostvarile', poručuje HDSSB-ovac Krešimir Bubalo.

'Ovaj dokument sadrži sve elemente, ali je pitanje koliko smo mi operativno sposobni stvoriti uvjete da se njegovi ciljevi realiziraju', zapitao se Reformist i bivši HNS-ovac Petar Baranović.

Samo budale, kaže Baranović, srljaju poput gusana u maglu dok pametni ljudi napišu strategiju. 'Nije skandal imati strategiju, skandal je neprovoditi je, pisati jedno, a u životu raditi drugo, a još je skandaloznije kada donoseći odluke ne donosite odluke samo o sebi nego donosite odluke o sudbini 4 milijuna i 200 tisuća ljudi', poručio je taj bivši HNS-ovac.

Don Grubišić isprovocirao saborske zastupnike, Marasović mu uzvratio: Pun mi je kufer strategija!

Danas smo bombardirani svakakvim strategijama koje nemaju ni glavu ni rep, samo zato što je donošenje strategije preduvjet da se bi se mogli povlačiti novci iz europskih fondova, uvjeren je HDZ-ovac Frano Matušić.

'Nije problem što donosimo strategije već je problem jer ne navigavamo po karti pa takvo navigavanje često završi nasukavanjem, a mi smo blizu toga nasukavanja', odgovorio mu je Branović.

Za nezavisnog Slavka Linića strategija je potreban, ali i dokument koji treba doraditi. Ne smeta ga što se o njoj raspravlja krajem mandata jedne Vlade.

Postoji dokument u kojem će netko novi nešto doraditi, ali barem ćemo znati u kojem smjeru krećemo, tumači Linić.

Nedovoljnim smatra zacrtani rast obujma industrijske proizvodnje po prosječnoj dugogodišnjoj stopi od 2,8 posto, najvećom greškom drži što su izrađivači strategije odustali od bitnih djelatnosti važnih za prerađivačku industriju, što se bježi od pogleda na najveći problem - pravosuđe.

Ova strategija otvara prostor i daje zadaću Vladi i Ministarstvu gospodarstva da kroz svoje mjere osiguraju dotok novog i svježeg kapitala uspješno poduzetništvo koje ima potencijala da bude sutra uspješno i u izvozu i u produktivnosti, uvjeravao je prije podnevne stanke HNS-ovac Srđan Gjurković. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene