Obavijesti Video Pretražite Navigacija
trajat će cijeli dan

Sabor o 300 ''opstruktivnih'' amandmana na Zakon o privatizaciji: ''Ovo je smrtni list za INA-u''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski zastupnici u utorak će se izjašnjavati o tristotinjak amandmana na izmjenu Zakona o privatizaciji INA-e od kojih je većinu podnio Klub zastupnika SDP-a nezadovoljan što nije prihvaćen prijedlog da se izmjene donesu u redovnoj, a ne u hitnoj proceduri.

Sjednica je počela slobodnim govorima.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Dan za pamćenje Obrat na obrat! Sve što trebate znati o najluđem danu u hrvatskoj političkoj povijesti Sabor Izvanredna sjednica Oporba zaključkom traži smjenu uprava svih odgovornih za aferu "plin za cent"

Tulio Demetlika (IDS) osvrnuo se na zaokret predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je priznala da je pogriješila kad je rekla da je ''Za dom spremni'' stari hrvatski pozdrav. ''Ponašanje Predsjednice je nevjerodostojno. Ne znam je li gore što od danas do sutra mijenja svoje mišljenje ili da ga uopće nema'', rekao je. Zapitao se nije li vrijeme da nešto poduzmemo i kažemo svijetu da je i u Hrvatskoj završio Drugi svjetski rat. Naglasio je i da Kolinda Grabar-Kitarović degradira funkciju.

Šef SDP-a Davor Bernardić pitao je ministra financija Zdravka Marića hoće li se napokon prestati baviti politikom, a komentirajući najavu da će Vlada preuzeti INA-u od MOL-a. ''Možete li mirno spavati?'', zapitao je zbog neispunjenog obećanja.

Nakon govora Furija Radina, za povredu poslovnika javio se Željko Glasnović i dobio dvije opomene. Vikao je da Radin laže.

Miro Bulj iz Mosta zatražio je stanku jer je, kaže, ovaj zakon smrtni list za INA-u. ''Morate povući Zakon jer INA-u predajete u tuđe ruke na temelju dogovora Plenković - Orban'', rekao je Bulj.

Sjednica se nastavlja u 10:45.

Sabor će raspravljati o opstruktivnim amandmanima na izmjene Zakona o INA-i

SDP je podnio 306 takozvanih opstruktivnih amandmana nezadovoljan što su vladajući odbili da se o zakonu raspravlja kroz dva čitanja.

SDP-ovi amandmani se uglavnom svode na prijedloge da se iz zakona briše po jedna riječ, no to ne priječi zastupnike da vrijeme predviđeno za obrazlaganje iskoriste kako bi ponovno iznijeli kritike na zakonske izmjene.

S obzirom na pravilo da predlagatelj amandmana ima pravo dvije minute obrazlagati svaki amandman, izjašnjavanje o amandmanima moglo bi potrajati cijeli dan.

Izmjenom Zakona o privatizaciji INA-e mijenja se članak 10., kojim Hrvatska ima ekskluzivna prava vezana za kontrolu nad promjenama u vlasništvu društva, mogućnost veta na određene odluke uprave te pravo prvokupa cjelokupne ili dijela imovine.

Predlagač ističe da ga treba uskladiti s pravnom stečevinom EU-a. Prema prijedlogu, stjecatelj dionica INA-e koji želi prijeći prag od 50 posto dionica o tome bi trebao obavijestiti resornog ministra te mu predati dugoročni plan upravljanja poslovanjem. Vlada bi temeljem mišljenja ministra donijela odluku o suglasnosti za stjecanje dionica u roku od 30 dana. Vlada bi suglasnost mogla uskratiti ili oduzeti ako ocijeni da to predstavlja ozbiljnu prijetnju javnoj sigurnosti i iznimnu opasnost od ugroze sigurne i redovite opskrbe energijom.

Glasovanje o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o privatizaciji INA-e planirano je u srijedu u podne. (L.R., Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene