Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Riječko Gradsko vijeće je nakon dugotrajne rasprave prihvatilo izmjene odluke o komunalnom redu u kojima je jedina sporna odredba bila zabrana pijenja alkoholnih pića na javnim mjestima, što su oporebeni vijećnici nazvali udarom na mlade koji se na nekoliko trgova i ulica okupljaju navečer, često uz alkohol.


Gradonačelnik Vojko Obersnel, objašnjavajući prijedlog te odluke, rekao je kako se time ne namjerava zabraniti okupljanje mladih niti se pokušava utjecati na problem vezan uz konzumaciju alkohola. 'Zabrana pijenja alkoholnih pića na javnim mjestima odnosi se na sve, ne samo na mlade, pa tako i na manje skupine starijih građana koji to čine', rekao je Obersnel, dodajući kako se pritom oštećuju okolni automobili i gradska oprema te proizvodi buka, na što se građani često žale.

Vezani članci Imoćanin zabranio ulaz SDP-ovcima - 5 Ne jenjavaju reakcije na Imoćanina koji je na vrata zalijepio zabranu ulaska SDP-ovcima. Bauk mu poručuje: "Za dobrim monkeyjem prašina se diže" Natpis zabrane za SDP Na vrata restorana zalijepio zabranu ulaska za - SDP. Oglasio se i Arsen Bauk: "Idem po kokice i gledat ću kako me premijer brani"

Klub vijećnika SDP-ARS predložio je tijekom rasprave da se one koje se zatekne u takvom prekršaju, kako je predviđeno u odluci, kazni s 500 kuna od početka sljedeće godine, a da se dotad izriču opomene. Za opomene i kazne bili bi mjerodavni komunalni redari i policija.

Teo Božanić (HDZ) ocijenio je da je ta odluka socijalno neosjetljiva jer se kažnjavaju samo oni koji nemaju dovoljno novca zabavljati se u kafićima. Piti na zidićima dio je mediteranske tradicije, rekao je, ističući kako se time mlade proglašava problemom.

Ana Trošelj (PGS) ustvrdila je kako je ta zabrana nepotrebna, suluda i diskiriminatorna. 'Svi smo mi protiv alkohola, ali očito nekome u gradu smeta da se mladi okupljaju i druže', istaknula je, dodajući da ta odluka nije potrebna jer se svi prekršaji vezani uz remećenje reda i mira pri okupljanju i pijenju alkohola već reguliraju propisima.

Dodatno objašnjavajući potrebu uvođenja te odluke, Obersnel je na sjednicu Gradskog vijeća pozvao Damira Balenovića, direktora hotela 'Kontinental', ispred kojeg se okuplja najviše mladih. Balenović je rekao da se gosti često žale na ponašanje okupljenih pred hotelom, da se oštećuje oprema oko hotela i ukrasno bilje, da se proizvodi buka te da je posebanu problem uriniranje oko hotela.

Smrtonosni trend Neknominate zahvatio i Hrvatsku

Na kraju rasprave, osim oporbe, koja je bila protiv, prihvaćene su izmjene odluke o komunalnom redu, uključujući zabranu vezanu uz pijenje aklohola, ali uz odgodu kažnjavanja do kraja godine.

Donesena je i odluka o držanju kućnih ljubimaca i njihovu izvođenju na javne površine kojom se, među ostalim, predviđa da se utvrdi dvadesetak površina u gradu na kojima bi psi mogli šetati i trčati, te bi na ostalim zelenim površinama to bilo zabranjeno. Obersnel je rekao da se tim odlukama nastoji prisiliti neodgovorne vlasnike na normalno ponašanje.

Nije nam namjera donošenje represivnih mjera, ali mora biti i kaznenih mjera, rekao je gradonačelnik.

Odgovorajući na aktualnom satu na pitanje vijećnice Ane Komparić-Devčić (SDP) o pripremi gradnje novog stadiona na Kantridi, Obersnel je rekao da se intenzivno radi na projektnoj dokumentaciji te da bi taj dio posla trebao biti gotov do kraja ljeta. Slijedit će dobivanje građevinske dozvole te bi se krajem ove ili početkom sljedeće godine počelo s radovima, dodao je.

U tijeku postupka ugovorno će se definirati odnosi grada Rijeke i Social Sporta, fondacije većinskog vlasnika HNK Rijeke. Grad će graditi infrastrukturu i osigurati zemljište, a fondacija će graditi sam stadion, zaključio je Obersnel. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook