Ptičja gripa ponovno je stigla u Europu. U 15 dana pojavila se u pet zemalja – Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj, Rumunjskoj i Mađarskoj. Farme su izolirane, a samo u Mađarskoj eutanazirano je više od 50.000 purana, a još je 150.000 peradi spremno za eutanaziju. U zoni vrlo visokog rizika nalazi se i Hrvatska.


U 15 dana ptičja gripa pojavila se u pet europskih zemalja – Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Rumunjskoj i Mađarskoj u kojoj je eutanazirano više od 50.000 purana, a još 150.000 peradi je spremno za eutanaziju.

Vezani članci Slika nije dostupna Ptičja gripa utvrđena na uginulim labudovima na Jarunu i Bundeku Slika nije dostupna Tolušić zabranio držanje peradi na otvorenom u cijeloj Hrvatskoj

Hrvatska se također nalazi u zoni vrlo visokog rizika od pojave bolesti, zbog čega je Ministarstvo poljoprivrede izdalo određene preventivne mjere jer pojava ove bolesti može u 48 sati izazvati 100 postotnu smrtnost domaće peradi.

''Radi se o preventivnim mjerama, biosigurnosnim mjerama kojima je cilj spriječiti moguće kontakte domaće peradi i divljih ptica, spriječiti direktne kontakte, kao i indirektne kontakte, mogućnosti zaraze hrane za domaću perad, vode kojom se napaja, stelje ili bilo kakve druge opreme koje dolaze u dodir s domaćom peradi'', rekla je Tatjana Karačić, pomoćnica ministrice u upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane ministarstva poljoprivrede.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr