U Londonu se provodi hitna kampanja cijepljenja, ali protiv - dječje paralize. Bolest, koja se u Europi smatra prošlošću, u Londonu je pronađena u otpadnim vodama.

Galerija Bernard Kaić - 2 Bernard Kaić - 1 Martina Bolšec Oblak +0 Bernard Kaić - 3

Nakon što su otkrili virus u kanalizaciji, svoj djeci u dobi od jedne do devet godina koja žive u Londonu bit će ponuđeno cjepivo protiv dječje paralize. Reporterka Martina Bolšec Oblak je za Dnevnik Nove TV razgovarala s epidemiologom Bernardom Kaićem o tome predstavlja li ova bolest prijetnju Hrvatskoj.

Kaić je potvrdio da se otpadne vode i u Hrvatskoj već neko vrijeme testiraju na virus dječje paralize. "Nije problem što su našli cjepni virus, to izlučuju svi koji se cijepe živim cjepivom protiv dječje paralize, ali ovo je derivirani cjepni soj koji je mutirao i teoretski može izazvati bolest, dječju paralizu. Oni zasad nemaju slučajeva dječje paralize, što znači da imaju osobe kod kojih je virus mutirao i izlučuju ga, ali nemaju dokaz da je taj virus počeo cirkulirati među stanovništvom", rekao je Kaić.

Branko, mještanin Garjaka kraj Vrlike Potresna ispovijest Branka: "Zauvijek ću pamtiti 4. lipnja i riječi liječnika Hitne, preklinjao sam ga da mi da lijek"

Postavlja se pitanje može li se tako nešto dogoditi i u Hrvatskoj. "Teoretski može doći netko tko nosi taj derivirani cjepni virus u crijevima, izlučiti ga stolicom i unijeti u naše stanovništvo, ali važno je da mi imamo relativno visoke cjepne obuhvate mrtvim poliom, koji ne može mutirati i onda ne može cirkulirati među ljudima. Mala je šansa da može doći među ljude jer je velika većina ljudi dobro zaštićena. I mi u zadnje vrijeme ispitujemo otpadne vode na polio viruse, i za sada nismo ništa našli", rekao je.

Zadnji slučaj dječje paralize zabilježen je '90-ih. "Mi smo u RH imali '90-ih godina nekoliko godina za redom po 1 slučaj, ali to je uzrokovano cjepnim virusom, jer to živo cjepivo može kod djeteta, nakon što primi cjepivo, mutirati i steći sposobnost izazivanja prave dječje paralize. Imali smo po 1 godišnje par godina '90-ih, a zadnji prirodni divlji polio '84. ili '85. Kad smo prešli 2008. na inaktivirano cjepivo, više nemamo takvih slučajeva", rekao je Kaić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju