Pobjeći u netaknutu prirodu, penjati se na tri, sedam ili deset metara visine i družiti s divljim životinjama od danas je ponovno moguće duboko u Kopačkom ritu - u pomalo zaboravljenom mjestu Zlatna Greda.


Pobjeći u netaknutu prirodu, penjati se na tri, sedam ili deset metara visine i družiti s divljim životinjama od danas je ponovno moguće duboko u Kopačkom ritu - u pomalo zaboravljenom mjestu Zlatna Greda.

Vezani članci Kopački rit - 2 Mistični raj na istoku Hrvatske privlači sve više turista: "Možemo biti više nego zadovoljni" Pristanište za elektro-čamce u Kopačkom ritu - 1 Kraj čekanju u redovima za uživanje u ljepoti prirode: Izgrađeno moderno pristanište za brodove, otvorit će se i dodatna radna mjesta

Za ulaganje u ovaj biser kontinentalnog turizma uspjela se izboriti osječka udruga za zaštitu prirode, no većina preostalih objekata i zemljišta, golemom potencijalu usprkos, i dalje stoji neiskorišteno.

Adrenalinski park

Slobodan vikend idealan za penjanje po adrenalinskom parku. U Eko centru Zlatna Greda, sezona je
počela.

U srcu Kopačkog rita, europskim novcem, udruga Zeleni Osijek uredila je izletište s hostelom i restoranom, a ulaže i u nove sadržaje.

Spustili smo se u „Ledaru“ - objekt ukopan u zemlji nekada davno služio je kao hladnjak, kasnije kao sklonište razbojnicima, a danas kao turistička atrakcija

Do divljih životinja i netaknute prirode vodi poučna staza i naizgled nestabilni most kroz močvaru.

„Most izgleda možda malo nesigurno, ali garantiramo da je 100 posto siguran, jer napravljen je u ovakvu svrhu da bi dao neki pustolovni štih“, kaže vodič Adnan Delić.

Cijeli projekt jesenas je proglašen najuspješnijim u kategoriji održivog turizma.

„Sva dobit koju ostvarujemo kroz tvrtku vraćamo natrag u udrugu, odnosno, u nove projekte i programe za zaštitu prirode i okoliša“, kaže Snježana Kovačević iz udruge Zeleni Osijek.

Korist za lokalno stanovništvo

Korist ima i lokalno stanovništvo.

„Dolazim iz Grabovca, ovo mi je prvi posao i za sad sam jako zadovoljan jer ovdje u Baranji je jako teško dobiti posao“, kaže kuhar Kristijan Zagorec.

Zlatna Greda nekad je bila bogata i naseljena pustara, danas ima jedva 5 stanovnika. Iako bi mnogi ulagali, mjesto je u vlasništvu države i propada, a upravo Eko centar pokazuje koliki je ovdje potencijal.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju