Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U udruzi 'U ime obitelji' i dalje traže referendum o promjeni izbornog zakonodavstva.


Udruga "U ime obitelji" predala je zahtjev Ustavnome sudu i Ministarstvu uprave da ponovo razmotre svoju odluku da se ne raspiše referendum o promjeni izbornoga sustava i zakonodavstva, i to zbog pozivanja na lažni broj birača u Republici Hrvatskoj jer, tvrdi ta udruga, u Hrvatskoj ima 3,5 do 3, 7 milijuna birača, a ne kako je svojevremeno tvrdilo Ministarstvo uprave, 4,1 milijun birača.

Vezani članci Željka Markić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Pravni fakultet odbio zahtjev udruge "U ime obitelji": Ništa od prijave autora znanstvenog članka Etičkom povjerenstvu Mark Regnerus (Foto: U ime obitelji) Teksaški profesor u Zagrebu o djeci gay parova, hrvatski psiholozi upozoravaju: Njegova studija ima brojne nedostatke

Udruga "U ime obitelji" prikupila je 380 tisuća potpisa u okviru svoje inicijative "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom", rekla je Željka Markić u četvrtak novinarima ispred Ustavnoga suda. Podsjetila da je Ministarstvo uprave ocijenilo kako 380 tisuća potpisa nije deset posto od ukupnoga broja birača u Republici Hrvatskoj.

"Svi podatci pokazuju da nema više od 3,5 milijuna birača", dodala je Markić i pri tome se pozvala podatke Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osigurane (HZZO), demografa i neka kasnija tumačenja Ministarstva uprave. Istaknula je kako je, na prošlim predsjedničkim i parlamentarnim izborima, bilo 3, 7 milijuna birača a HZZO ima 3, 5 milijuna osiguranika.

"Temelj demokracije je poštivanje volje birača, a promjena izbornoga zakona temelj je promjena u Republici Hrvatskoj", ocijenila je.

Član te udruge Ivo Džeba podsjetio je pak na i neke zahtjeve koje su iznijeli kada su tražili referndumsko izjašnjavanje o promjeni izbornoga sustava i zakonodavstva, kao što su zabrana predizbornoga koaliranja, smanjenje izbornoga praga na tri posto, drukčiju organizaciju izbornih jedinica te pravo na tri preferencijalna glasa. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju