I dalje traje vrhunac ovogodišnjeg toplinskog vala u Hrvatskoj. Najtopliji u 14 sati bili su Knin, Metković i Kukuljanovo, gdje je izmjereno 35 stupnjeva.

Galerija


Veći dio dana u Kninu su ulice i trgovi bili pusti, a hlad se traži na svakom koraku. Ovo ljeto u Kninu još nije donijelo ekstremne temperature od 40 stupnjeva, ali velike vrućine građanima stvaraju nelagodu, posebice onima koji rade na otvorenom. Epicentar vrućine je i na cijelom području Ravnih Kotara, Bukovice i Dalmatinske zagore.

Vezani članci Predsjednica u Krapini (Foto: Davor Pulavec/Pixsell) - 1 Stručnjaci: Mala je vjerojatnost da će se mijenjati ustavne ovlasti predsjednika države Ivica Maštruko (Foto: Zeljko Mrsic/Marin Tironi/Dusko Jaramaz/PIXSELL) Poznati diplomat o provokacijama iz susjedstva: "Prema Italiji i Mađarskoj smo tolerantni, a na Sloveniju i Srbiju reagiramo preburno"

Oglasio se i kninski Stožer civilne zaštite koji je izdao preporuku građanima Kina da ne izlaze ako ne moraju i da se ne izlažu suncu, a u slučaju potrebe da se obrate hitnim službama. Liječnici zasad bilježe blago povećanje intervencija.

Inače, najtoplije je na kninskom željezničkom kolodvoru, gdje tračnice isijavaju toplinu. Reporter Nove TV Šime Vičević tamo je izmjerio čak 40 stupnjeva.

Kninske ulice su puste, no najteže je ipak u selima u okolici Knina. To su sela bez vodovoda, ljudima su presudile gustirne zbog velike suše. Ovih dana stalno im vodu dovode vatrogasne cisterne, a danas je na listi čekanja 40 zahtjeva. Ukoliko bude potrebno, bit će zatražena i pomoć Hrvatske vojske.

Osim vatrogasnih cisterni, Knin na raspolaganju ima cisterne iz susjednog Kijeva i Ervenika, a u utorak dobivaju i novu vlastitu. Osim stanovnika, postoji i mnogo stoke koju treba nahraniti.

"Ekstremne su suše, zalihe vode su se potrošile, ljudi imaju i mnogo stoke. Ovise o kišnici ili vatrogasnim cisternama, treće opcije nema. Mi ćemo učiniti sve što možemo da im pomognemo", rekao je zapovjednik JVP Knin Mladen Jelić.

Vrućine bi nakratko trebale stati jer uskoro dolazi kratkotrajno i nestabilno vrijeme.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr