Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Val obiteljskog nasilja

Ispovijest žene koja je ostavila svog zlostavljača: "Bila sam sva u modricama. Da nisam pobjegla, bila bih ispod zemlje"

Nažalost, i u Hrvatskoj raste broj žrtava obiteljskog nasilja. U godini epidemije bilo je čak 40 posto više kaznenih djela nasilja. Crnim brojkama Ministarstvo rada i socijalne skrbi pokušava stati na kraj kampanjom "Za društvo bez nasilja". Potiču i javnost da ne skreće pogled i da prijavi nasilje ako ga vidi. A mi donosimo i priču žene koja je sve to proživjela te izašla snažnija i hrabrija.

Prije gotovo pet godina ona je konačno pobjegla. Odlučila je da joj je dosta nasilja koje je trpjela od tadašnjeg supruga. ''On je mene šamarao i udarao, a ona je stajala između nas i rekla: 'Tata, nemoj mamu, molim te, više udarati.' Da nisam pobjegla, mislim da ne bih bila među živima. Bila bih ispod zemlje'', opisala je svoj slučaj bivša žrtva obiteljskog nasilja.

Godinu dana provela je u sigurnoj kući jer dugo je trebalo da se opet počne osjećati - sigurno. On je proveo jednu noć u pritvoru. ''Moram sama sebi biti oslonac i samu sebe hrabriti. Ne potonuti, ne da bude da se bojim'', istaknula je bivša žena obiteljskog nasilja.

O svemu govori da ohrabri i druge. Za one koji su spremni na taj korak tu je besplatni telefon 116 006. No mnoge se žrtve predomisle u tome hoće li potražiti pomoć. U Nacionalnom pozivnom centru žrtvi nude psihološku podršku, savjete i pravnu pomoć.

''Ima puno žrtava koje su u nedoumici oko toga žele li prijaviti ili ne. Najčešće zbog straha, zbog straha od osvete, od nepravde. Žrtva često nema realnu mogućnost napustiti počinitelja. I na tome treba raditi. Tu ih možemo upućivati na organizacije i na institucije'', pojasnila je Ivana Andrijašević, psihologinja Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja našoj Srni Bijuk.

U prosjeku imaju 150 poziva na mjesec. U prošloj godini, za vrijeme koronakrize i lockdowna, kaznena djela nasilja porasla su za 40 posto. Brojne statistike kažu da su 85 posto žrtava žene.

Porast obiteljskog nasilja u 2020. godini Porast obiteljskog nasilja u 2020. godini Foto: DNEVNIK.hr

Pročitajte i ovo Andrej Plenković - 1 obiteljsko nasilje Plenković predstavio izmjene Kaznenog zakona: ''Nažalost, nasilje nikad nećemo iskorijeniti do kraja, ali...''

Pročitajte i ovo Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Predstavljena nacionalna kampanja Predstavljena kampanja protiv obiteljskog nasilja: "Kao društvo trebamo se prestati praviti da nas se nasilje u našoj blizini ne tiče"

Zbog crne statistike Ministarstvo socijalne skrbi pokrenulo je medijsku kampanju. 

''Upravo ovaj tjedan potpisali smo zadnja dva ugovora s ličko senjskom i krapinsko - zagorskom županijom za osnivanje skloništa u njihovim županijama'', rekla je državna tajnica u Ministarstvu rada i socijalne skrbi Margareta Maderić. Kaže, kako uvijek može više, ali zadovoljni su jer sada imaju 25 sigurnih kuća.

Upozoravaju da se nasilje tiče svih. I ne treba okretati pogled.
I naša sugovornica kaže - mnogi su znali.

"Ja sam bila sva u modricama, jedna ruka, druga ruka, noge, lice naotečena", govori.

''Svako nekako gleda svoje i da se ne petljamo u tuđe, a ima i mi smo čuli, znaju nas zvati osobe koje je strah prijaviti jer se i same boje počinitelja'', pojasnila je Andrijašević. Koliko se tek onda žrtva boji počinitelja?


Više o žrtavama nasilja pogledajte u priloženom videu.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene