Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dogovor iz Kijeva

U hrvatske bolnice stižu ukrajinski ranjenici: Gdje će se liječiti s obzirom na masovnu obnovu?

Aktualno Galerija Ukrajinci na liječenju u RH: Ilustracija - 6 Ukrajinci na liječenju u RH: Ilustracija - 6 Foto: DNEVNIK.hr Ukrajinci na liječenju u RH: Ilustracija - 5 Ukrajinci na liječenju u RH: Ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Ukrajinci na liječenju u RH: Ilustracija - 4 Ukrajinci na liječenju u RH: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Ukrajinci na liječenju u RH: Ilustracija - 3 Ukrajinci na liječenju u RH: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Ukrajinci na liječenju u RH: Ilustracija - 2 Galerija 1/6 >>
Ukrajinski ranjenici uskoro bi se trebali liječiti i u hrvatskim bolnicama. Dogovoreno je to jučer prilikom posjeta premijera i ministra Medveda Ukrajini. S obzirom na masovnu obnovu zagrebačkih bolnica, gdje će na liječenje branitelji, ali i civili?

Borbe na ukrajinskom tlu ne prestaju - a ranjenci će stizati i u Hrvatsku.

"Ja bi rekao da govorimo tjednima. Obzirom na tako velik broj ranjenih u Ukrajini nije jednostanvo odrediti kojih će to prvih 20 biti usmjerno prema Hrvatskoj na način da ih dovezu d o Poljske, a od tamo bi RH preuzela njihov transport", najavio je Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja.

Ovisno o dijagnozi i vrsti rana - prvo će na liječenje u bolnicu, i to u cijeloj zemlji. U kojim će se bolnicama liječiti znat će se kad ukrajinska trana dostavi točne zdravsrvene podatke o ranjenicima. No Dnevnik Nove TV doznaje da zagrebačke bolnice neće biti u prvom planu jer ih je većina u obnovi.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u Kijevu - 10 Priopćenje Vlade Plenković doputovao u Kijev: Sastat će se sa Zelenskim, objavljeni detalji

Nakon liječenja - plan je rehabilitacija. Koja će se odvijati u veteranskim centrima poput onoga u Šibeniku. U funkciji je još centar u Sinju, a uskoro će i oni u Daruvaru i Petrinji. Mjesta su to na kojima branitelji dobivaju psihocijalnu podršku, radnu terapiju, sportsku rekreaciju.

"Ovaj centar pruža veliku psihosocijalnu pomoć i veliku zdravstvenu njegu poput fizikalne terapije koja kod nas koji smo priostojnije dobi puno vrijedi i znači", rekao je Mario Đurković iz Zagreba.

U Hrvatsku na oporavak i liječenje neće dolaziti samo ranjeni branitelji.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u Ukrajini - 3 "simbol zločina" Godišnjica oslobođenja Buče: Plenković stigao na sastanak u Kijevu u potpunoj tajnosti

"Pa smo tako u odluku stavili da nije nužno da to budu samo branitelji Ukrajine, moguće da se radi i o djeci koja su teško stradala, koja su ranjena u Ukrajini. Podsjećam da mi još uvijek imamo velik broj specijalista, naših kriruga koji nažalost imaju iskustvo liječenja osoba od ratnih rana", poručio je ministar.

U prvoj fazi liječit će dvadeset Ukrajinaca - kada točno stižu, znat će se nakon što ukrajinska strana pošalje detalje o ranjenicima.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene