Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što je u utorak saslušan posljednji svjedok tužiteljstva, Haški sud je u srijedu, u nastavku suđenja trojici hrvatskih generala, odlučivao o uvrštavanju u dokazni spis dokumenata koje su ranije predložilili tužiteljstvo i obrana.


U popis dokaza tako je uvršteno nekoliko tzv. predsjedničkih transkripata iz Ureda prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, popis kaznenih djela s odgovarajućim kaznenim prijavama protiv hrvatskih vojnika koje je nakon Oluje podnijela 72. bojna Vojne policije, izvještaji nekoliko svjedoka vještaka te dokumenti koji su na usvajanje predloženi tijekom svjedočenja nekoliko svjedoka tužiteljstva.

Vezani članci Haška šestorka (Foto: AFP) BiH uoči izricanja presude haškoj šestorci: "Hoće li 'šestorka' proći kao Mladić?" Vesna Škare Ožbolt gošća Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Presuda Prliću i ostalima: Vesna Škare Ožbolt otkriva tri moguća scenarija

>> Čermak, Markač i Gotovina: Nismo krivi!

Predsjedajući Sudskog vijeća Alphons Orie na kraju raspravnog dana rekao je kako je svjestan da zasjedanja administrativnog karaktera mogu biti naporna Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču te je stoga zaključio da se Vijeće neće protiviti ako zatraže da ubuduće ne prisustvuju takvim ročištima. Tužiteljski dio postupka bit će dovršen nakon što se razriješe sva administrativna pitanja vezana uz uvrštavanje u spis dokaznog materijala.

Dva tjedna od dovršetka tužiteljskog dijela dokaznog postupka slijedit će posebna rasprava u 'poluvremenu' suđenja na kojoj će branitelji trojice hrvatskih generala iznijeti svoje argumente u prilog odbacivanju dijelova odnosno čitave optužnice. Ovisno o odluci raspravnog vijeća izvođenje dokaza obrane slijedit će mjesec dana nakon tog posebnog ročišta. Trojica generala optužena su za zločine tijekom i nakon Oluje u ljeto 1995.