Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje generalima

U dokaze uvršteni predsjednički transkripti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je u utorak saslušan posljednji svjedok tužiteljstva, Haški sud je u srijedu, u nastavku suđenja trojici hrvatskih generala, odlučivao o uvrštavanju u dokazni spis dokumenata koje su ranije predložilili tužiteljstvo i obrana.

U popis dokaza tako je uvršteno nekoliko tzv. predsjedničkih transkripata iz Ureda prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, popis kaznenih djela s odgovarajućim kaznenim prijavama protiv hrvatskih vojnika koje je nakon Oluje podnijela 72. bojna Vojne policije, izvještaji nekoliko svjedoka vještaka te dokumenti koji su na usvajanje predloženi tijekom svjedočenja nekoliko svjedoka tužiteljstva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavak sukoba Plenković opleo po Milanoviću: "Netko je tko je pun gnoja, karakterno. Patološki laže. Imamo trovača koji je anomalija političkog sustava" Slika nije dostupna Osvrnuli se i na Tuđmana Grupa generala protiv pomilovanja: "To su prokušane udbaško-kosovske metode, siju razdor." Oglasili se i veterani 4. gardijske brigade

>> Čermak, Markač i Gotovina: Nismo krivi!

Predsjedajući Sudskog vijeća Alphons Orie na kraju raspravnog dana rekao je kako je svjestan da zasjedanja administrativnog karaktera mogu biti naporna Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču te je stoga zaključio da se Vijeće neće protiviti ako zatraže da ubuduće ne prisustvuju takvim ročištima. Tužiteljski dio postupka bit će dovršen nakon što se razriješe sva administrativna pitanja vezana uz uvrštavanje u spis dokaznog materijala.

Dva tjedna od dovršetka tužiteljskog dijela dokaznog postupka slijedit će posebna rasprava u 'poluvremenu' suđenja na kojoj će branitelji trojice hrvatskih generala iznijeti svoje argumente u prilog odbacivanju dijelova odnosno čitave optužnice. Ovisno o odluci raspravnog vijeća izvođenje dokaza obrane slijedit će mjesec dana nakon tog posebnog ročišta. Trojica generala optužena su za zločine tijekom i nakon Oluje u ljeto 1995.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene