Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Čermak, Markač i Gotovina: Nismo krivi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na predraspravnom ročištu pred Haškim sudom, na kojem je najavljena mogućnost početka suđenja generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču za svibanj sljedeće godine, branitelji trojice hrvatskih generala izjasnili su se da se njihovi branjenici ne osjećaju krivima.

"Nije kriv", odgovarali su odvjetnici, u ime svojih branjenika, na dopunjene točke optužnice koje ih terete za ubojstvo kao zločin protiv čovječnosti i nehumana djela kao kršenje ratnog prava i običaja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mediji objavili imena navodnih novih haških optuženika Slika nije dostupna Sedam novih imena u aneksu haške optužnice

Trojica generala optuženi su za zločine protiv čovječnosti i kršenja ratnog prava i običaja počinjena tijekom i nakon operacije Oluja protiv srpskih civila na širem području Knina od kolovoza do studenog 1995. godine.

Prije godinu dana tužiteljstvo je prvo predložilo dopune i izmjene optužnice protiv generala Čermaka i Markača, a potom i protiv generala Gotovine.

Generali Čermak i Markač trebali su se o krivnji prema novim točkama dopunjene haške optužnice izjasniti još u siječnju ove godine, no izjašnjavanje je odgođeno jer je već bio pokrenut postupak objedinjavanja postupka protiv generala Gotovine s onim protiv Generala Čermaka i Markača u jedan.

Na prvoj zajedničkoj statusnoj konferenciji, nakon što je objedinjen predmet, predsjedavajući sudac objavio je kako bi suđenje trojici generala trebalo početi u svibnju sljedeće godine.

"Ta je informacija sve iznenadila", kazao je Gotovinin odvjetnik Gregory Kehoe, kazavši da su odvjetnici o toj mogućnosti prvi puta službeno izviješteni na sastanku s predstavnicima Haškog suda održanom neposredno prije statusne konferencije.

On je kazao, u ime trojice braniteljskih timova kako je obrani "nemoguće započeti suđenju u svibnju" te da bi im najraniji prihvatljiv datum bio rujan sljedeće godine obzirom na posao koji još predstoji, poput još uvijek nedovršenog postupka objelodanjivanja svih dokaza.

Odvjetnik generala Čermaka Čedo Prodanović kazao je kako je raniji okvirni datum početka suđenja bio proljeće 2008. godine.

Na statusnoj konferenciji rečeno je i kako bi suđenje moglo trajati 12 do 14 mjeseci.

"Još se nisam uvjerio da je rujan dobar datum za početak suđenja", kazao je predsjedavajući sudac nakon što je saslušao argumentaciju obrane i tužiteljstva.

On je pozvao tužitelje da razmotre mogućnost smanjenja opsega optužnice. Haški sud u većem je broju predmeta pozvao ili naložio tužiteljima smanjenje opsega predmeta kako bi Sud mogao dovršiti svoj rad u skladu s izlaznom strategijom suda koja uključuje ubrzanje i raniji završetak suđenja.

Na ročištu nije raspravljano o potencijalnom sukobu interesa u odvjetničkim timovima jer Žalbeno vijeće, u čijoj je to nadležnosti, još nije donijelo odluku.

General Gotovina bio je u sudnici, a generali Čermak i Markač sudjelovali su na statusnoj konferenciji video-vezom iz Zagreba. Markač je kazao kako njegovo zdravstveno stanje nije dobro.

General Gotovina, koji je u Oluji zapovjedao hrvatskim snagama u tzv. južnom sektoru optužen je u lipnju 2001., a general Čermak, zapovjednik Zbornog mjesta Knin od 6. kolovoza, i general Markač, u Oluji zapovjednik Specijalne policije MUP-a, optuženi su u veljači 2004.

Generali Čermak i Markač dobrovoljno su se predali 11. ožujka 2004, a na privremenu slobodu do početka suđenja pušteni su u prosincu 2004. godine. General Gotovina predan je Haškom sudu prije gotovo godinu dana nakon uhićenja u Španjolskoj 7. prosinca prošle godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene