Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neutralni teren

Sutra se prvi put sastaju predsjednica i premijer

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović sastat će se u četvrtak u Hrvatskom saboru na sjednici VNS-a.

U Hrvatskome saboru u četvrtak će, kako su ranije potvrdili iz ureda predsjednice Republike i Vlade, biti održana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS), na kojoj će se prvi puta sastati predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Zoran Milanović, a na dnevnom redu je usvajanje smjernica za rad sigurnosno-obavještajnih agencija u ovoj godini te rasprava o Strategiji nacionalne sigurnosti za razdoblje 2015. - 2024. godine.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pitanje budućnosti RH Zoran Milanović otkriva ''vojnu tajnu'': Na ovo se čeka već neko vrijeme Hrvatski sabor Ususret izborima Koalicijski partneri dogovorili raspuštanje Sabora: Doznajemo datum

Datum održavanja sjednice VNS-a i svojevrsni 'neutralni teren' na kojem će biti održana, dogovoren je između Pantovčaka i Banskih dvora prije tjedan dana, a nakon odbijanja premijera da se s predsjednicom države sastane u njenom uredu na Pantovčaku, te međusobne komunikacije pismima u kojoj je Grabar-Kitarović predložila Milanoviću da podnese ostavku.

'Premijer je trebao doći u Ured predsjednice'

Pismom predsjednici Republike datum i mjesto održavanja sjednice VNS-a predložio je premijer Milanović koji je prihvatio njen prijedlog da se, uz smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za ovu godinu, raspravlja i o Strategiji nacionalne sigurnosti za iduće desetogodišnje razdoblje.

Predsjednica Grabar-Kitarović taj je svoj prijedlog obrazložila činjenicom da je sadašnja strategija nastala u bitno drukčijim vremenima i okolnostima jer je Hrvatska u međuvremenu postala članicom Europske unije i NATO-a.

Pismo pišem tinta mi se proli, primite se posla, k'o Boga vas molim...

Sjednica VNS-a počinje u 12 sati.

VNS je središnje koordinacijsko tijelo sigurnosnog sustava Hrvatske koje razmatra i procjenjuje sigurnosne prijetnje i rizike, te donosi smjernice i zaključke o načinima zaštite i ostvarivanja interesa nacionalne sigurnosti.

Uz predsjednicu Republike i premijera, čine ga ministri obrane, unutarnjih poslova, vanjskih poslova i pravosuđa, savjetnik Predsjednice za nacionalnu sigurnost, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, predstojnik Ureda VNS-a, ravnatelji Sigurnosno-obavještajne i Vojne sigurnosno-obavještajne agencije, a u radu sudjeluje i predsjednik Hrvatskog sabora te, po potrebi, i druge osobe. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene