Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog pobune?

Iz splitskog zatvora premještena trojica zatvorenika, odvjetnica: ''Iznenađena sam jer ne znamo što je razlog''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dio zatvorenika iz zatvora u Splitu premješten je u zatvore u Gospiću i Zagrebu, doznaje DNEVNIK.hr

Rješenjem središnjeg ureda pravosudnog sustava dio zatvorenika iz splitskog zatvora premješten je u petak u Gospić i Zagreb, potvrdila je za DNEVNIK.hr Doris Košta, odvjetnica jednog od premještenih zatvorenika. '

Pročitajte i ovo Ilustracija Istraga Akcija USKOK-a u Splitu, pod istragom tri osobe Zatvor Padinska Skela Robijao zbog 250 eura Stravičan zločin u susjedstvu: Završio u zatvoru zbog petarde, cimeri ga silovali drškom metle, tjerali da pije mokraću i na kraju ubili

"Ta rješenja nam nisu dostupna, a koliko znam dvojica su prebačeni u Zagreb i jedan u Gospić'', kaže Košta koju su o premještanju zatvorenika obavijestili članovi njihovih obitelji.

''Ja sam iznenađena jer ne znamo što je razlog, a s druge strane u doba epidemije koronavirusa, kad se traži maksimalna izolacija, ne znam što se rukovodilo takvom odlukom. Žalosno bi bilo da je to posljedica traženja temeljnih ljudskih prava'', smatra odvjetnica.

Božinović: Provode se mjere zaštite

Na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da nema informaciju o premještaju zatvorenika. Osvrnuo se i na sigurnost zatvorenika u splitskom zatvoru.

''Striktno se provode epidemiološke mjere. Bilo je nešto samoizolacija i bilo je sumnje na jedan slučaj koji se, prema mojim informacijama, pokazao negativan. U ovom trenutku u tom sustavu, gdje ima 3500 ljudi, nema informacija da je zabilježen pozitivan nalaz na koronavirus'', rekao je Božinović.

Splitska odvjetnica Doris Košta ranije je pisala nadležnim institucijama i upozorila na položaj pritvorenika u vrijeme epidemije koronavirusa.

Zatvorenici štrajkali glađu

Navela je da u pritvorskim jedinicama smješten velik broj ljudi, a ne primjenjuje se niti jedna mjera zaštite od koronavirusa. Istaknula je da smatra da se radi o diskriminaciji nauštrb zdravlja zatvorenika.

Zbog straha od koronavirusa pritvorenici su u splitskom zatvoru ovog tjedna počeli štrajkati glađu. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u četvrtak ih je pozvao da prestanu štrajkati.

Poručio je da se unutar sustava brinu o održavanju higijene i smanjivanju rizika te naglasio da u cijelom zatvorskom sustavu nije detektirano da je netko nositelj zaraze, a bilo je nekoliko samoizolacija službenika, što nije kritično.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene