Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izravna odgovornost države

Novi apel odvjetnice: ''Pritvorenici nemaju tople vode, stražari ne nose maske...''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Splitska odvjetnica Doris Košta ponovno je nadležnim institucijama pisala o stanju u zatvorima u doba epidemije koronavirusa.

Odvjetnica Doris Košta još je 17. ožujka pisala nadležnim institucijama i upozorila na položaj pritvorenika u vrijeme epidemije koronavirusa, a na to nije dobila nikakav odgovor.

Pročitajte i ovo Igor Vidić, brat blizanac nultog pacijenta U Hrvatskoj Nulti COVID-19 pacijent prije četiri godine pod rotirkama odveden u bolnicu: "Traumatično iskustvo gdje se preko noći okrenuo svakodnevni život" Slika nije dostupna ITALIJA TONE U KAOS Zatvorenici u milanskom zatvoru popeli su se na krovove, u pobunama diljem zemlje dosad šestero mrtvih

Sad je opetovano prigovorila da je situacija pritvorenika u Istražnom zatvoru Županijskog suda u Splitu – Bilice nije niti malo promijenila, odnosno da je čak lošija nego prije.

''Obaviještena sam da pritvorenici u ćelijama nemaju tople vode, kao i da stražari u radu s pritvorenicima ne nose ni maske ni rukavice'', napisala je odvjetnica.

''U situaciji kada pojedini pritvorenik nema niti 1 četvorni metar vlastite podne površine za korištenje, a kamoli mogućnost da se nalazi na 2 metra razdaljine od prvog susjednog pritvorenika, jednostavno će rezultirati širenjem virusa eksplozivnom brzinom te nemogućnosti adekvatnog medicinskog tretiranja tolikog novog broja zaraženih'', upozorava Košta.

Kaže da je, ako se ne reagira, takav razvoj situacije neupitan. ''Nepoduzimanje radnji za sprječavane ovakve situacije znači nedvojbenu izravnu odgovornost Republike Hrvatske za zarazu svakog pojedinog pritvorenika, kao i direktno kršenje temeljnjih ljudskih prava svih pritvorenika u Republici Hrvatskoj - kojima se evidentno mogao pružiti bolji higijenski standard te po mogućnosti primijeniti blaža sigurnosna mjera'', zaključila je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene