Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poziv na cijepljenje

Potvrđena tri nova slučaja ospica u Dubrovniku, jedno dijete u bolnici: "Radi se o maloj djeci, dvoje je vrtićke dobi"

Novi slučajevi ospica u Dubrovniku (Foto: Dnevnik.hr)
Novi slučajevi ospica u Dubrovniku (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Na dubrovačkom području potvrđena su tri nova slučaja oboljenja od ospica, a radi se o maloj djeci od kojih je dvoje vrtićke dobi.

"Dubrovačko-neretvanskoj županiji utvrđeno je 17 slučajeva ospica. Tri nova oboljela su mala djeca, od čega su dvoje vrtićke dobi, no u vrijeme zaraznosti nisu pohađala dječje vrtiće. Jedno dijete je hospitalizirano", naveo je dr. Mato Lakić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko- neretvanske županije.

Pročitajte i ovo Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola" Stjepan i Katarina Đerek Ratac Užas na magistrali: U sudaru poginuli brat (21) i sestra maturantica, sugrađani se opraštaju - "Ovo je da srce pukne od tuge"

Kako prenosi Dubrovnik.net, pozvao je sve građane koji imaju osip da se telefonom jave svom izabranom liječniku/pedijatru, te se dogovore o daljnjem postupanju.

"Obavještavamo sve građane koji razviju simptome koji mogu upućivati na početne simptome ospica (povišena temperatura, curenje nosa, kašalj, crvenilo očiju) a iz bilo kojeg razloga sumnjaju da su se zarazili virusom ospica (npr. bili su u kontaktu s osobom oboljelom od ospica ili s osobom koja je imala osip uz povišenu tjelesnu temperaturu, u zadnjih 3 tjedna od pojave simptoma bili su u zdravstvenoj ustanovi) da učine slijedeće:

Ne odlaze u ordinacije liječnika obiteljske medicine, pedijatara, zavode za hitnu medicinu već da se PRVO telefonom jave svom liječniku obiteljske medicine / pedijatru i pojasne im simptome.

U slučaju opravdane sumnje, liječnik obiteljske medicine / pedijatar uputit će pacijenta direktno na Infektološki odjel OB Dubrovnik i to na stražnji ulaz bolnice (cestom iza glavnog ulaza u bolnicu). Treba paziti da pri tome budu u kontaktu sa što manjim brojem ljudi.
Ove upute trenutno su važeće i podložne su promjenama sukladno razvoju situacije.

Pozivamo sve roditelje/skrbnike/staratelje da cijepe svu necijepljenu djecu. Također, pozivamo na cijepljenje sve nezaštićene zdravstvene radnike i radnike dječjih vrtića," navodi se u priopćenju koje je poslao dr. Lakić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene