Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROVODE SE IZVIDI

Trećina sudskih odluka o posvojenju iz Konga donesena u Zlataru: "Nije postojao nadzor ni sve ostale mjere koje je država trebala provoditi"

Dok se čeka ishod pravnog postupka u Zambiji, traju i istrage u Hrvatskoj. Još je rano za zaključke, kaže premijer, a policija uvjerava da im je ta istraga prioritet.

I dok Hrvati uhićeni u Zambiji čekaju puštanje kako bi se branili sa slobode, u Hrvatskoj paralelno traje istraga kojom se pokušava rasvijetliti međunarodno posvajanje.

Da svi rade na rasvjetljavanju događaja, potvrdio je i Andrej Plenković.

"Provode se sve moguće aktivnosti da se preciznije utvrdi o čemu je tu točno riječ, da li je kod tog postupka međunarodnog posvojenja bilo sve sukladno zakonima, propisu, da li je sve bilo kako je trebalo biti, još je rano donositi zaključke", komentirao je.

Policija je sve informacije koje je prikupila proslijedila nadležnom državnom odvjetništvu. Nikola Milina, glavni ravnatelj policije, rekao je kako surađuju s drugim državnim službama.

"Mogu reći da se sada provode izvidi u suradnji s USKOK-om. Taj predmet je jedan od prioriteta u radu policije u ovom razdoblju."

Još nema odgovora ni na pitanje kako je točno moguće da je u posljednjih pet godina čak trećina sudskih odluka o posvojenjima iz Konga priznata na sudu u Zlataru.

Upravo to je, ako pitate dio oporbe, dokaz kako pravosuđe ne funkcionira.

Pročitajte i ovo Hrvati u Zambiji moguć i doživotni zatvor Za vikend će konačno na slobodu? Uhićeni Hrvati u Zambiji čekaju još samo jedno

"Mi smo svjesni i govorimo već dugo da je pravosuđe jedna od rak-rana Hrvatske i da je tu potrebno temeljito čišćenje, ovo je eklatantan primjer. Ja bih volio da čelnici pravosuđa objasne kako to da baš u jednom malom sudu u Zagorju se trećina takvih slučajeva odlučuje", komentirao je Mostov Zvonimir Troskot.

Za SDP - problem je u sustavu socijalne skrbi.

"Imamo informacije da kod brojnih međunarodnih posvojenja, bez obzira na to iz koje države dolaze, ako nije u sustavu konvencije, nije postojao ni nadzor niti sve ostale mjere koje je država trebala provoditi. Očito da nešto u našem sustavu socijalne skrbi ne funkcionira", komentirao je Peđa Grbin.

Još nije jasno ni je li posvajanje iz Demokratske Republike Kongo uopće legalno. Nakon niza zakonskih rupa koje su otkrivene - počelo se raditi na novom zakonu.

Ministarstvo pravosuđa zaprimilo je od ministarstva rada prijedlog zakona koji se tiče međunarodnog posvajanja.

"Da sud, kada dobije stranu sudsku odluku koja se odnosi na posvajanje, da obavijesti centar za socijalnu skrb, ministarstvo nadležno za posvajanje, da zatraži informaciju jesu li posvojitelji upisani u registar", rekao je Ivan Malenica, ministar pravosuđa. 

Pročitajte i ovo Danka Derifaj U PONEDJELJAK NOVO ROČIŠTE Reporterka Danka Derifaj javila se iz Zambije: Što sada čeka Hrvate i koja im kazna prijeti ako ih se proglasi krivima

Uvest će se i šestomjesečni monitoring posvojene djece. No put od prijedloga zakona do funkcioniranja u praksi sve je samo ne kratak. Kao i put do niza pitanja koje je ovaj slučaj otvorio.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene