Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Vrijedan svjedok vremena''

Zidovi jedne važne sobe u Banskim dvorima godinama su skrivali tajnu koja je sada izašla na vidjelo

Tajna Banskih dvora (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Tajna Banskih dvora (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Iznenađenje prilikom obnove Vladine dvorane (Dnevnik.hr) Iznenađenje prilikom obnove Vladine dvorane (Dnevnik.hr) Tajna Banskih dvora (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Tajna Banskih dvora (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Tajna Banskih dvora (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/3 >>
Prostorija u zgradi Vlade gdje ministri i premijer imaju sjednice dobit će novo ruho. Trebala je to biti obična zamjena tapeta, no ispod se pokazalo senzacionalno umjetničko otkriće.

Kada su počeli radovi u Banskim dvorima, ono što je otkriveno u dvorani Bana Jelačića nitko nije očekivao. Zidovi su zapravo oslikani. Freske su otkrivene na dva zida u dvorani gdje Vlada inače održava svoje sjednice.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu" Tomo Medved čestitao Andreju Plenkoviću Čitao čestitku Pogledajte kako je ministar Medved premijeru izmamio osmijeh: "Našem Andreju i Ani i cijeloj obitelji..."

Nešto su vidljvije na zidu ispred kojeg, zanimljivo, sjedi ministrica kulture Nina Obuljen. Iz njezina ministarstva kažu - freske najvjerojatnije datiraju s kraja 18. stoljeća - prije nego što su Banski dvori postali dom hrvatskih banova.

Tajna Banskih dvora (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Tajna Banskih dvora (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

''Te se freske nalaze ispod tri sloja žbuke. Mi smo sad stvarno željeli istražiti što se nalazi u tim dubinskim slojevima i, evo, na tim dijelovima gdje su postojale tapete, gdje je sloj žbuke bio najtanji, pronađeni su oslici'', rekao je Davor Trupković, pomoćnik kulture.

Ispod dobro poznatih crveno-zlatnih tapeta cijelo vrijeme skrivale su se slike koje kao da imitiraju pogled kroz prozor. Tko je točno njihov autor, tek se treba utvrditi.

''To sad prepuštamo stručnjacima. U zadnjih šest dana odrađena su daljnja sondiranja da bi se vidjelo koliko je oslik točno očuvan'', kaže Trupković.

Oslikani zidovi poremetili su planove i tijek radova. Nakon ovog otkrića radovi u dvorani su stali, a kada će se i na koji način točno nastaviti - odlučit će struka. No sigurno je kako se nove tapete neće stavljati.

''One će biti dio te sobe i cijelo oblikovanje bit će podređeno njima. One su vrijedan svjedok vremena i zaslužuju našu pažnju'', kaže Trupković.

Radovi vrijedni oko četiri milijuna kuna zbog freski ne bi trebali nadmašiti taj iznos, a sve bi trebalo biti gotovo iduće godine.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene