Nakon veoma uspješne sportske noći, ministri su na današnju sjednicu Vlade došli u majicama s crveno-bijelim kockicama.

Galerija


I ministri slave sinoćnju pobjedu hrvatske reprezentacije i plasiranje u finale Svjetskog nogometnog prvenstva. Na današnju sjednicu Vlade došli su obučeni u majice hrvatskih nogometnih dresova.

Vezani članci Simpatizeri Mosta došli pred Sabor podržati svoje zastupnike (Foto: Facebook stranica Mosta) - 2 UŽIVO Mostovci još uvijek na maratonskoj sjednici, ispred Sabora im podršku pružaju simpatizeru Zgrade, ilustracija (Foto: AFP) Pokušavaju porez na nekretnine progurati "na mala vrata"? Čini se da je Vlada upravo to učinila, a da nitko nije primijetio

 

''U ime cijele Hrvatske, iskrene čestitke hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji na fascinantnom uspjehu za hrvatski sport, za promidžbu zemlje'', rekao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice. Nakon čestitiki minIstri su i na sjednici zapljeskali uspjehu reprezentacije.

''Vidjeli smo lijepe stadione u Rusiji, pa o pitanju nacionalnog stadiona i mi moramo nešto učiniti. Kad ako ne sad'', rekao je Plenković.

Premijer je također najavio da je ovo posljednja sjednica u dvorani u kojoj se inače održava ove godine. Od petka kreću radovi na renoviranju dvorane. Posao će, kaže, trajati šest mjeseci. ''Ispalo je simpatično da smo se od ove verzije dvorane oprostili u majicama hrvatske reprezentacije'', kazao je.

Budući izgled dvorane (Foto: Vlada RH)
Budući izgled dvorane (Foto: Vlada RH)

Novi zakon o fiskalnoj odgovornosti - tri fiskalna pravila i daljnja neovisnost povjerenstva

Vlada je sa sjednice u četvrtak u Sabor poslala prijedlog novog zakona o fiskalnoj odgovornosti kojim se uvode tri fiskalna pravila - strukturnog salda, rashoda i javnog duga - te nastavlja jačati neovisnost Povjerenstva za fiskalnu politiku.

Hrvatska je prvi Zakon o fiskalnoj odgovornosti donijela 2010. godine, a nakon ulaska Hrvatske u EU on je izmijenjen 2013. godine. Novi se zakonom Hrvatska potpuno usklađuje s obvezama iz Pakta o stabilnosti i rastu, ali i "implementira sve ono što smo proteklih godina ne samo spoznali nego i iskusili u smislu upravljanja javnim financijama", rekao je ministar financija Zdravko Marić.

"Ovim zakonom o fiskalnoj odgovornosti na neki način dajemo i pravni pečat onome što do sada činimo i što ćemo činiti, ali isto tako i stvaramo određene obveze za sve iduće vlade i sve one koji budu upravljali javnim financijama", istaknuo je Marić.

Umjesto sadašnjeg jednog, novim se zakonom uvode tri fiskalna pravila. Prvo je pravilo strukturnog salda, prema kojem ciljana vrijednost pravila strukturnog salda postaje srednjoročni proračunski cilj, koji će se ostvarivati prema planu prilagodbe sukladno pravno obvezujućim aktima Europske unije.

Drugo je pravilo rashoda, prema kojemu godišnji rast rashoda općeg proračuna ne smije prelaziti referentnu potencijalnu stopu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) koja se utvrđuje sukladno pravno obvezujućim aktima EU-a. Dozvoljavaju se i izuzeća za pojedine kategorije rashoda.

Treće je pravilo javnog duga - javni dug ne smije prijeći referentnu vrijednost od 60 posto BDP-a. "U slučaju da je on iznad, što je još uvijek unatoč silaznoj putanji slučaj u Hrvatskoj, on se mora smanjivati godišnje za najmanje jednu dvadesetinu razlike između trenutne razine i tih 60 posto", objašnjava ministar financija.

Nastavlja se i jačanje neovisnosti Povjerenstva za fiskalnu politiku, koje predloženim zakonom, ističe ministar financija, postaje praktički neovisno.

Povjerenstvo se određuje kao stalno, neovisno i samostalno tijelo. Predsjednika Povjerenstva ubuduće bi se biralo na javnom natječaju, a njegovi bi članovi bili predstavnici Državnog ureda za reviziju, Hrvatske narodne banke, Ekonomskog instituta Zagreb, Instituta za javne financije te ekonomskih i pravnih fakulteta.

Zakon predviđa i da predsjednik Povjerenstva ima pravo na plaću u visini plaće potpredsjednika Državnog izbornog povjerenstva.

Predsjednika i članove Povjerenstva imenovat će Hrvatski sabor na prijedlog Odbora za financije i državni proračun. Neovisnost Povjerenstva se još jača i u njemu više ne bi bilo predstavnika Sabora, napominje ministar financija.

Uloga Povjerenstva je i da Vladu, ako dođe do određenih odstupanja bilo u primjeni fiskalnih pravila, bilo odstupanja makroekonomskih projekcija RH u odnosu na projekcije Europske komisije, "upozori, traži očitovanje ili čak i određena postupanja kako bi se te diskrepancije izmirile i iznivelirale", rekao je Marić.

Vlada je s današnje sjednice Saboru poslala i prijedlog zakona o provedbi Uredbe (EU) br. 2017/1131 o novčanim fondovima.

Do sada novčani fondovi nisu bili uređeni posebnim zakonom kao posebna vrsta investicijskih fondova već kao investicijski fondovi koji imaju karakteristike novčanih fondova.

Zakon o provedbi Uredbe EU imat će veliki utjecaj na poslovanje novčanih fondova jer vrlo detaljno propisuje imovinu u koju je dozvoljeno ulagati, pravila upravljanja imovinom, pravila upravljanja rizicima te transparentnosti, a njime su uređene i nadležnosti Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) i kako će ona provoditi nadzor, objašnjava ministar Marić.

U Sabor upućen prijedlog novog zakona o djelatnosti socijalnog rada

Vlada je u četvrtak sa sjednice uputila u saborsku proceduru prijedlog novog zakona o djelatnosti socijalnog rada, kojim predviđa proširenje opsega djelatnosti socijalnog rada te prenašanje nadležnosti priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija na Hrvatsku komoru socijalnih radnika.

Novim bi se zakonom uredio sadržaj, uvjeti i način obavljanja djelatnosti socijalnog rada, standard obrazovanja, stručni nadzor nad obavljanjem djelatnosti socijalnog rada kao djelatnosti od interesa za državu. Njime se želi poboljšati kvalitetu djelatnosti socijalnog rada u Hrvatskoj, ističe ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić

Uz do sada opisanu djelatnost (informiranje, procjenjivanje, savjetovanje, socijalno mentorstvo, supervizija, psihosocijalno i psihoterapijsko savjetovanje, krizne intervencije itd.), tako se kao nove djelatnosti propisuje i vođenje slučaja, intervencije socijalnog rada, psihosocijalna podrška, rana intervencija, socijalno planiranje, profesionalna i organizacijska podrška te organiziranje i razvoj zajednice.

Jasnije se propisuju uvjeti za odobrenje za upis u imenike Hrvatske komore socijalnih radnika, odnosno postupak izdavanja odobrenja za samostalan rad (opća dopusnica), kao i uvjeti za prestanak prava na obavljanje djelatnosti socijalnog rada, a nadležnost priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija prenosi se na Hrvatsku komoru socijalnih radnika, rekla Murganić.

Dosadašnje odredbe vezane uz obavljanje privatne prakse i samostalnu profesionalnu djelatnost, objedinjuju se u odredbe vezane uz obavljanje djelatnosti socijalnog rada kao profesionalne djelatnosti te se jasnije uređuju uvjeti za obavljanje, privremenu obustavu i prestanak.

Proširuju se odredbe vezane uz čuvanje profesionalne tajne na način da se odredbe proširuju i na instrumente socijalnog rada i zaključna mišljenja.

Radi jačanja kapaciteta i poboljšanja kvalitete rada Komore, navela je ministrica, mijenja se i sastav članova Upravnog odbora (UO) Hrvatske komore socijalnih radnika te se za dva člana smanjuje broj članova koje bira Skupština, a u UO se uvode predstavnici osnivača, odnosno ministarstva nadležnog za socijalnu skrb i Hrvatske udruge socijalnih radnika.

U Sabor je Vlada uputila i izmjene i dopune Zakona o edukacijsko-rehabilitacijskoj djelatnosti radi usklađivanja s odredbama Zakona o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija u dijelu propisivanja uvjeta za obavljanje edukacijsko-rehabilitacije djelatnosti kao regulirane profesije, kao i u dijelu javnih ovlasti Hrvatske komore edukacijskih rehabilitatora, koja bi trebala, kao nadležno tijelo provoditi postupak priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija.

Vlada je donijela i odluku o provedbi programa za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina kojim će se kroz tri ministarstva s ukupno 30 milijuna kuna financirati projekti prijavljeni temeljem javnog poziva, a radi ostvarenja nacionalne mjere ravnomjernog razvoja svih krajeva države u skladu s načelima održivog razvoja i socijalne uključenosti.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta financirat će tako u ovoj godini projekte na područjima jedinica lokalne samouprave koje ulaze u prve četiri skupine prema vrijednosti indeksa razvijenosti i s udjelom više od 5 posto u stanovništvu pripadnika nacionalnih manjina.

Novac će biti namijenjen za projekte kojima se osigurava minimalni standard komunalne i socijalne infrastrukture kao i za poduzetnike i obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

Vlada je osnovala i Organizacijski odbor za središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, 4. i 5. kolovoza u Kninu, koji program obilježavanja treba predložiti Odboru za obilježavanje obljetnica.
(Hina/I.D.)