Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ulazak u eurozonu

Trebamo li ipak razmisliti o uvođenju eura? Nobelovac upozorio Hrvatsku, no za ministra nema dileme: "Koristi će biti veće od troškova"

Aktualno Galerija Euro - 3 Euro - 3 Foto: DNEVNIK.hr Euro - 1 Euro - 1 Foto: DNEVNIK.hr Euro Euro Foto: DNEVNIK.hr Euro - 2 Euro - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Euro - 4 Galerija 1/5 >>
Rat u Ukrajini, poremećaji na financijskim tržištima i streloviti rast cijena nekima su razlog da ne žurimo uvesti euro. A nekima upravo suprotno. Da bi Hrvatska trebala pričekati s uvođenjem eura, smatra dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Joseph Stiglitz. Stigao mu je odgovor ministra financija.

Unatoč ratu u Ukrajini, neizvjesnosti sutrašnjice, Hrvatska ostaje na svom putu. Za ministra financija Zdravka Marića dileme nema.

''Smatramo da je hrvatski put prema euru adekvatan i dobar, usprkos svim okolnostima koje se na putu događaju, a događaju se, i dalje smatramo da će koristi od uvođenja eura biti veće od troškova. Međutim, da bi se koristi materijalizirale, a troškovi umanjili, potrebno je činiti sve ove prilagodbe'', poručuje Marić.

Problemi i bez rata u Ukrajini

I bez rata u Ukrajini Hrvatska je bila suočena s ubrzanom inflacijom, poskupljenjem energenata, osiromašenjem stanovništva. Za predsjednika Republike Zorana Milanovića to je nedovoljno da se odgodi ulazak u eurozonu.

''Mi smo radi europskog sna i svojih interesa druge vrste ušli u Europsku uniju, a sada ćemo ući u eurozonu.

  Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SIGURNO ULAGANJE Sve više građana odlazeće kune pretvara u zlato – sigurno ulaganje otporno na inflaciju

To je sad gotovo, donijeli smo odluku. Naravno da u interesu nacionalnog opstanka možeš promijeniti svaku odluku, ali ovu ne. Nije se pojavilo ni jedno novo saznanje, činjenica, okolnost, da odustajemo od eura. To je tako, novo vrijeme, novi izazovi i novi instrumenti na raspolaganju'', kaže Milanović.

Nakon pada letjelice u mjenjačnicama je izazov bio kupiti euro, a to je, smatra struka, jasna poruka HNB-u.

''Građani ne vjeruju domaćoj valuti, ne vjeruju HNB-u koji predstavlja monetarnu vlast i samim time ne vjeruju u kunu i sele se u valutu koju percipiraju kao sigurniju, a to je euro. Iako, kad vidite euro u odnosu na dolar, on je značajno izgubio na vrijednosti'', ističe Maruška Vizek s Ekonomskog instituta.

  Pročitajte i ovo Nafta (Foto: AFP) Prijedlog su odbile Njemačka i Nizozemska Zemlje Europske unije podijeljene oko jedne od najvažnijih sankcija Rusiji: Odbačen potez koji bi Putina bacio na koljena

I to bi bio argument za ulazak u eurozonu, ali pitanje je zadovoljava li u Hrvatska u ovom momentu nominalne ekonomske kriterije za uvođenje eura.

''U ovom se trenutku to čini kao da biramo manje zlo, ali moramo zapamtiti da je to samo ovaj trenutak. Za 10 godina nam se takvo razmišljanje može obiti o glavu baš zato jer mi nismo strukturno spremni za uvođenje eura'', zaključuje Vizek.

Oporba se protivi

Oporba se protivi euru već duže vrijeme. ''Od početka smo smatrali, kada smo doveli guvernera u Sabor, da nije pravi trenutak za uvođenje eura zbog tada rastuće inflacije'', kazala je Mostova saborska zastupnica Marija Selak Raspudić.

Iz Hrvatske udruge banaka poručuju da je uvođenje eura samo formalnost.

''Euro je već duboko i dugotrajno prisutan u hrvatskom gospodarstvu te je Hrvatska mala i gospodarski otvorena zemlja, trgovinski jako integrirana s državama europodručja i ostalim članicama Europske unije te tri četvrtine njezine vanjskotrgovinske razmjene otpada na razmjenu s članicama EU-a'', poručuju iz HUB-a.

Bez obzira na okolnosti, euro se u Hrvatskoj sigurno uvodi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene