Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijedlog su odbile Njemačka i Nizozemska

Zemlje Europske unije podijeljene oko jedne od najvažnijih sankcija Rusiji: Odbačen potez koji bi Putina bacio na koljena

Nafta (Foto: AFP)
Nafta (Foto: AFP) Foto: Afp
Zemlje članice Europske unije (EU) nisu uspjele postići dogovor oko sankcija protiv uvoza energenata iz Rusije. Na tom je području EU razjedinjen jer su neke zemlje previše ovisne o ruskoj energiji. Prijedlog su odbile Njemačka i Nizozemska.

Na sastanku u Bruxellesu ministri vanjskih poslova nisu se uspjeli dogovoriti oko najvažnijih sankcija Rusiji i Vladimiru Putinu. Zasad nema konsenzusa protiv uvoza energenata iz Rusije.

Ministri vanjskih poslova zemalja, uključujući Litvu i Irsku, pozvali su na intenziviranje sankcija protiv ruskog energetskog sektora i na uvrštavanje embarga na rusku naftu u peti paket sankcija. No prijedlogu su se usprotivile Njemačka i Nizozemska, koje se uvelike oslanjaju na uvoz energije iz Rusije.

EU se uvelike oslanja na rusku energiju, ona zauzima značajan udio u godišnjem uvozu. Čak više od 40 posto prirodnog plina i 30 posto sirove nafte uvezeno je 2019. godine iz Rusije u EU.

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell rekao je nakon sastanka da će EU nastaviti s ''izolacijom'' Rusije, ali je dodao da konkretne odluke još nisu donesene, javlja Reuters.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 26. dan rata Pentagon: "Vidimo jasne dokaze da ruske snage čine ratne zločine." Zelenski: Svaki kompromis u pregovorima bit će stavljen na referendum

Potpredsjednik ruske vlade Aleksander Novak izjavio je u ponedjeljak da se Europa "nije u stanju osamostaliti od ruske energije", koja je "nezamjenjiva" za europske zemlje.

Ako blok smanji uvoz ruske nafte, cijena nafte će skočiti na 300 do 500 američkih dolara po barelu, rekao je Novak. 

Zemlje Perzijskog zaljeva ne bi trebale zarađivati na sankcijama - njemački ministar

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck pridružio se pozivima OPEC-u da poveća proizvodnju nafte, poručivši istodobno da zemlje u Perzijskom zaljevu ne bi trebale profitirati od sankcija Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), istaknute članice OPEC-a, otklanjaju pozive Zapada, uključujući i SAD, da iskoriste rezervne kapacitete za proizvodnju nafte kako bi ukrotili cijene koje rastu zbog straha od prekida u opskrbi nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UJEDINJENI Oštar istup Zelenskog o ultimatumu Rusije: "Što želite? Uništite nas sve. Ispunit ćemo to samo ako nas više ne bude"

Zemlje u naftom bogatoj regiji Perzijskog zaljeva nisu se pridružile ni brojnim zemljama koje su zbog invazije uvele sankcije Rusiji.

"Ne tražim od njih da se pridruže sankcijama, tražim da ne profitiraju na europskim i američkim sankcijama", rekao je u ponedjeljak njemački ministar gospodarstva, koji je otputovao u regiju kako bi razgovarao o dugoročnoj opskrbi energijom, poput vodika i ukapljenog prirodnog plina.

Nafta (Foto: AFP) Nafta (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Habeck je ponovio da bi povećanje OPEC-ove proizvodnje bilo u interesu Europe, što je nakratko izneseno na sastanku s državnom naftnom tvrtkom ADNOC iz UAE-a.

"Nismo razgovarali o nafti, osim o OPEC-u. U tom smislu, apel (glasi) da se poveća obujam proizvodnje na razinu koja će ljudima diljem svijeta omogućiti plaćanje nafte dok god nam je potrebna", rekao je Habeck.

Dodao je i da Njemačka razmatra mogućnost zamjene plina vodikom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene